Denník N

Blakea počas US Open zatkli, pomýlili si ho s členom gangu. Zachránil ho až dôchodca

James Blake bol dlhé roky druhým najlepším americkým singlistom po Andym Roddickovi. Foto - AP
James Blake bol dlhé roky druhým najlepším americkým singlistom po Andym Roddickovi. Foto – AP

Bývalý americký tenista mal absolvovať rozhovor pre magazín, skončil však na chodníku v putách.

Jedným slovom škandál. Aj tak by sa dalo označiť počínanie newyorskej polície. Bývalý úspešný americký tenista James Blake sa stal obeťou omylu, keď ho počas grandslamu US Open zatkli. Pomýlili si ho s členom gangu zlodejov citlivých osobných informácií.

Policajt v civile 35-ročného Blakea, ktorý bol svojho času štvrtým hráčom rebríčka ATP, zrazil na zem a spútal priamo na chodníku pred hotelom Grand Hyatt na Manhattane, kde bol ubytovaný.

Potom k nemu pristúpili ďalší štyria príslušníci polície bielej pleti a niekoľko minút ho zadržiavali na mieste. Blake utrpel zopár odrenín a modrín, návštevníci hotela ho údajne neskôr večer videli s podliatym okom.

Myslel si, že je to spolužiak

„Bolo to desivé a šialené. Podľa môjho názoru v tom tak trochu bol faktor rasizmu, ale tak či onak, neexistuje dôvod, aby toto hocikto hocikomu urobil,“ povedal denníku New York Daily News Američan tmavšej pleti, ktorý iba čakal na odvoz. Mal absolvovať rutinný rozhovor pre lokálny magazín.

Blake bol mylne označený za zlodeja kreditných kariet. Po krátkom telefonáte sa muž v tričku a šortkách vyrútil priamo naňho. „Možno som naivný, ale myslel som si, že je to niekto, s kým som chodil na strednú školu, alebo že ma chcel iba silno objať. Tak som sa na neho usmial,“ spomína Blake.

Úsmev ho však rýchlo prešiel. Policajt ho sotil a tvár mu pritlačil k zemi. „Spravím čo chcete, budem spolupracovať,“ odpovedal na nečakané fyzické násilie bývalý tenista. „Len mi povedzte, čo to má znamenať,“ vyriekol prekvapený Blake. Žiaden z policajtov sa totiž pri zatýkaní neidentifikoval.

Pätica ho prepustila až po tom, čo okoloidúci policajt vo výslužbe mladších kolegov upozornil na fakt, že ide o známu osobnosť. „To je James Blake, ten tenista,“ zakričal dôchodca. Skutočného páchateľa nakoniec zatkli len zopár metrov od incidentu. Ani jeden z policajtov sa Blakeovi za svoju neoprávnenú brutalitu neospravedlnil.

James Blake bol kedysi svetovou tenisovou štvorkou. Foto - AP
James Blake bol kedysi svetovou tenisovou štvorkou. Foto – AP

NYPD brutalitu odmieta

„Mysleli by ste si, že sa vás aspoň na niečo opýtajú slušne. Veď som ani neutekal, len som tam postával. Bolo to úplne prestrelené,“ hneval sa Blake. Teraz žiada ospravedlnenie a vyvodenie dôsledkov. Bizarný príbeh sprvoti nechcel zverejniť, no po zamyslení sa pocítil, že tak musí urobiť.

„Ja mám mediálny priestor, lenže čo je s tými, ktorí ho nemajú?“ pýta sa Blake. „Toto sa stáva bežne,“ dodal. Policajný komisár Bill Bretton podobné reči zmietol zo stola. Jeho muži údajne zakročili adekvátne, pretože si mysleli, že „podozrivý“ na výzvu zareaguje útekom.

Bretton zároveň vylúčil, že by šlo o rasovo motivovaný čin, akých v posledných mesiacoch zažili Spojené štáty hneď niekoľko. „Rasa s tým nemá nič spoločné. Ak sa pozriete na fotku podozrivého, je ako jeho dvojča,“ povedal šéf NYPD pre televíziu CNN.

Prípad vyšetrujú interne. Jeden zo zainteresovaných príslušníkov už údajne bol dočasne postavený mimo služby.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie