Denník N

Matovičov polrok

Igor Matovič Foto N – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič Foto N – Tomáš Benedikovič

Keby sa všetci držali toho, čo hovoria dnes, tak pravicová vláda vznikne iba vtedy, ak sa Mostu a Sieti podarí vystrašiť voličov natoľko, že sa v minulých voľbách najúspešnejší opozičný politik vôbec nedostane do parlamentu.

Šesť mesiacov pred parlamentnými voľbami vyzerá byť šanca na vznik pravicovej koalície menšia než kedykoľvek predtým. Dôvodov je veľa, ale asi hlavným vyzerá byť nateraz Igor Matovič. Základné fakty:

  • Béla Bugár, ktorý podľa všetkého lídra OĽaNO bytostne neznáša, v poslednom rozhovore pre Denník N zopakoval: „Voličom to hovoríme jednoznačne. Ak bude Matovič v parlamente, znemožníte vytvorenie pravicovej vlády.“
  • Miroslav Beblavý sa nečakane pridal a v interview ohlásil, že „s Matovičom sa vládnuť nedá“, lebo „všetko deštruuje“. Pri téme nemožnosti pravicovej vlády bez OĽaNO spomenul, že „ešte nikdy od vzniku Slovenskej republiky nebolo toľko voličov ochotných zmeniť svoj názor na politické strany“.
  • Spoločná kandidátka OĽaNO a Nova vraj nebude mať lídra, toho určia výsledky krúžkovania. V roku 2012 mal Matovič 150-tisíc preferenčných hlasov (viac mal už len Fico). Lipšic ich mal o 50-tisíc menej. Šanca, že by sa teraz Lipšic vyšvihol na prvé miesto a dvojkoalícia by tak získala prijateľnejšieho lídra, je teda minimálna, čo vidno aj z doterajších preferencií OĽaNO a Novy.
  • Podľa posledného Focusu by Sieť mala 21 mandátov, KDH 16, OĽaNO + Nova 15, Most 14 a SaS 9. Všetci spolu by teda mali iba 75.

Inými slovami – keby sa všetci držali toho, čo hovoria dnes, tak pravicová vláda vznikne iba vtedy, ak sa Mostu a Sieti podarí vystrašiť voličov natoľko, že sa v minulých voľbách najúspešnejší opozičný politik vôbec nedostane do parlamentu. Pričom východisková pozícia na strašenie je asi taká, že Matovič síce podľa Polisu je piaty najnedôveryhodnejší politik, ale uvádza ho ako takého iba desatina ľudí, pričom hneď za ním sú s podobným výsledkom Figeľ so Sulíkom.

Znovu teda vidno, čo bude v najbližšom polroku najdôležitejšou úlohou pravicových politikov: ani nie vysvetľovanie, prečo je Smer problém – to všetci vedia. Ale presviedčanie, že naozaj existuje kombinácia opozičných strán, ktorá vie získať dostatočnú väčšinu a dokáže spolu vládnuť. Lebo ak majú byť voľby 2016 len hľadaním koaličného partnera Smeru, tak to je naozaj slabý dôvod ísť voliť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie