Denník N

„Socializmus“ v USA

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Práve zúrivým pravicovým „povstaním“ proti hroziacemu „socializmu“ sa moderný sociálnodemokratický alebo, ak chcete, progresívny projekt stáva legitímnym politickým programom aj v USA.

Autor je filozof, publicista a bývalý politik

V USA prebieha frontálny zápas na ideologickom poli. A jeho výsledok bude mať na nadchádzajúcu podobu sveta oveľa významnejší vplyv ako americká vojenská sila. Presne tak, ako to bolo aj v 80. rokoch minulého storočia. Thatcherizmus by bol ostal lokálnym britským variantom politiky, no až v prepojení s reaganomikou sa zmenil v celosvetové víťazstvo neoliberalizmu. Víťazstvo, ktorému sa podriadili nielen stredoľavé strany, ale aj celý transformačný proces v krajinách rozpadajúceho sa sovietskeho bloku.

Toto víťazstvo určilo architektúru svetového finančného systému, rovnako ako formy kapitálovej expanzie: to, čo skôr konzervatívne ladený Ralf Dahrendorf nazval „casino capitalism“. So smutnou iróniou takto vyjadril ľútosť, že sa postkomunistickí reformátori à la Balcerowicz či neskôr Klaus napájajú na tento typ kapitalizmu.

Politika Joea Bidena v USA, hospodárske, sociálne, environmentálne a zahraničnopolitické projekty demokratickej administratívy sa ukazujú nielen ako výzva domácim republikánom: bez veľkého kriku načrtávajú kontúry alternatívy, ktorá, ak by bola úspešná, znamenala by nielen koniec neoliberalizmu, ale aj konzervativizmu, ako ho cez Trumpa presadila Tea party a takzvané alt-right krídlo republikánov.

Lenže nebude to ľahké. Ideologické frontové línie sú totiž v USA nastavené inak ako v Európe. Republikáni sa dnes usilujú spojiť dve témy v boji proti progresívcom a liberálom: boj proti „veľkej vláde“ a boj proti emancipačným hnutiam (feministickým, protirasistickým, environmentálnym, LGBT…). Ten prvý je vedený pod zástavou boja proti socializmu. Ten druhý nemá zástavu, lebo sa za ním skrýva zápas za dominanciu „pôvodnej“, rozumej „bielej kresťanskej rasy“. A takýto cieľ sa otvorene nedá vteliť do vlajúcej zástavy v krajine, kde je symbolom jej historickej misie Socha slobody.

Trump už svoju volebnú kampaň viedol pod zástavou boja proti „socializmu“. A Bidenova sociálno-ekonomická politika mu dala v očiach republikánov len za pravdu. Lenže pri tejto príležitosti si treba povedať pár slov o tom, čo si Američania pod socializmom už tradične predstavujú; aj preto, že európska tradícia je iná.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Komentáre

Teraz najčítanejšie