Denník N

Ako rozoznať covid od nádchy? Kedy nechať dieťa doma? Otázky a odpovede o školskej dochádzke v čase covidu

Príznaky bežnej virózy a koronavírusu sú rovnaké. Ako ich rozlišujú pediatri? Foto N – Tomáš Benedikovič
Príznaky bežnej virózy a koronavírusu sú rovnaké. Ako ich rozlišujú pediatri? Foto N – Tomáš Benedikovič

Pripravili sme manuál pre rodičov, ktorým sa po dlhých mesiacoch deti vrátili školy. Pri akých príznakoch dieťa radšej nechať doma? Kedy ho dať otestovať? Čo sa bude diať, ak sa v škole vyskytne covid? Aké hygienické pravidlá platia v školách?

Odkedy sa po mesiacoch lockdownu a obmedzení znovu otvorili školy a škôlky, mnohých rodičov vystraší, keď sa ich dieťa vráti domov a má soplík či pokašliava. Nie je to covid? Má zostať dieťa pre istotu doma?

Pediatrička Mária Fedorová hovorí, že čoraz viac rodičov jej od otvorenia škôl telefonuje s takýmito otázkami.

„Covid sa u detí spoľahlivo rozoznať nedá, najmä teraz, keď je vírusová nálož v populácii ešte veľká. Deti môžu mať prakticky akýkoľvek príznak – únavu, bolesť hrdla, zastretý hlas, hnačku, vracanie, hocičo,“ hovorí pediatrička Fedorová.

Situáciu komplikuje ešte aj to, že deti prežívajú častejšie ako dospelí covid bez akýchkoľvek príznakov. Aj preto rodičia spozornejú už pri najmenšom zakašľaní – nielen z obáv o bezpečnosť dieťaťa a rodiny, ale aj pre možnosť prípadného šírenia nákazy v detskom kolektíve a v škole.

Ak pošlú dieťa do školy s covidom, riskujú zdravie ďalších spolužiakov, ich rodičov a učiteľov. Často sa stáva, že samotní učitelia pošlú dieťa so soplíkom naspäť domov, hovorí pediatrička Fedorová.

Zdroj – minedu.sk

Pediatrička radí: Kedy dieťa nepustiť do školy

Spolu s pediatričkou Máriou Fedorovou sme spracovali odpovede na najčastejšie otázky rodičov o školskej dochádzke v časoch infekcie koronavírusu.

Čo robiť, keď má dieťa príznaky ochorenia?

Pediatrička radí nechať radšej dieťa doma už pri najmenších príznakoch. „Chápem, že rodičia potrebujú pracovať a deti potrebujú chodiť do školy. Ale deti sú veľmi kontaktné, a keď sú infikované, nákaza sa bude šíriť ďalej,“ hovorí pediatrička.

Rodič môže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie