Denník N

Génius alebo monštrum? Francúzi sa sporia o Napoleona aj 200 rokov po jeho smrti

Portrét Napoleona Bonaparta v dome na Ostrove svätej Heleny. Foto - TASR/AP
Portrét Napoleona Bonaparta v dome na Ostrove svätej Heleny. Foto – TASR/AP

Francúzski prezidenti sa k Napoleonovi veľmi nevyjadrovali. Mení to Macron, ktorý si pripomenul okrúhle výročie jeho smrti. Vo svojom príhovore spomenul tiež otroctvo, ktoré Napoleon zaviedol 8 rokov po tom, ako ho počas revolúcie zrušili.

Vypína sa neďaleko Seiny, aby neustále pripomínala generála Napoleona. Hoci Invalidovňu postavil kráľ Ľudovít XIV. pre vojakov, ktorí sa vracali z frontu, budovu so zlatou kupolou spájajú výlučne s francúzskym cisárom.

Práve on zvýšil jej prestíž, keď tam prvýkrát udelil vyznamenanie čestných légií. A navyše práve v Invalidovni má aj svoj hrob.

Napoleon Bonaparte zomrel presne pred 200 rokmi vo vyhnanstve na Ostrove svätej Heleny. Do svojej smrti stihol nielen strojnásobiť územie Francúzska, ale aj obnoviť otroctvo.

Pompidou a Macron

Cisár Bonaparte je kontroverzná postava. Podľa mnohých historikov bol jedným z najvýznamnejších vojenských stratégov v dejinách, iní tvrdia, že bol despota a mizogýn.

Kým pre francúzske múzeá a galérie je rok 2021 rokom Napoleona Bonaparta, jeho kritici na neho útočia.

Sochy, busty, obrazy aj ulice, ktoré sa spájajú s postavou jediného francúzskeho cisára, sú pod zvýšenou ochranou. Najviac policajtov však v stredu večer bolo pred Invalidovňou, kde prezident Emmanuel Macron položil veniec k hrobke francúzskeho panovníka.

Na rozdiel od svojich predchodcov verejne hovoril o Bonapartovi, urobil tak pod kupolou Francúzskej akadémie – v parížskom ústave Institute de France.

Francúzski politici boli vždy k Napoleonovi zdržanliví. Naposledy sa k nemu vyjadril Georges Pompidou pri oslave 200. výročia jeho narodenia v jeho rodnom meste Ajaccio na Korzike.

„Neexistuje slávnejšie meno ako Napoleon. Začal z ničoho, stratil všetko, aby všetko získal,“ povedal prezident v roku 1969.

Naopak, Jacques Chirac 200. výročie Napoleonovho víťazstva v bitke pri Slavkove v roku 2005 ani nespomenul.

Prezident Emmanuel Macron však volí iný prístup. Výročie Napoleonovej smrti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie