Denník N

Poučenie z Venezuely: pred násilím sme si všetci rovní (Zlatá horúčka: Novinári)

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ilustrácia – Vizár

Štvordielny cyklus Zlatá horúčka vysvetľuje okolnosti vzniku rovnomennej pripravovanej knihy o južnej Venezuele. Tomáš Forró pokrýval priamo v regióne ozbrojený konflikt medzi armádou, zločineckými a teroristickými organizáciami a domorodcami.

Ďalšie nepublikované reportáže nájdete v knihe Zlatá horúčka, jej vydanie môžete podporiť na Startlabe, vďaka čomu ju získate medzi prvými.

Z Venezuely som utiekol pred rokom. Tak ako teraz, na začiatku jari. Návrat bol ako príchod z inej planéty. Planéty, na ktorej nefunguje mobilné spojenie ani internet, distribúcia jedla či paliva, na ktorej sa bojíte prejsť po ceste hoci pár kilometrov, pretože vyhladovaní vojaci vám tam vezmú všetko, čo máte. Ktorej vláda rezignovala na ochranu života svojich obyvateľov a územie odovzdala do rúk organizovanému zločinu a zahraničným teroristom. Kde sa život skloňuje podľa vzoru hlad, znásilnenie, vražda.

Planéty menom Venezuela.

Do mrazivej strednej Európy som sa vrátil v tenkej tropickej bunde a v teniskách, ktorých podošvy mi ešte vo Venezuele otvorili hrdlorezi s poloprázdnymi zásobníkmi samopalov. Nenašli nič, čo hľadali: peniaze, zlato, drogy.

Podchladený som prišiel domov a čakal, kým to všetko zo mňa opadne. Kým sa vytratí pocit chladu, únava z niekoľkodňového úteku dvomi kontinentmi. Spomienky zo sveta tam na druhej strane.

Stal sa opak. Ešte v tú noc sa mi zdalo, že počujem z nahrávok a poznámok z Venezuely v mojej cestovnej taške kvapkať krv. Pomaly sa šírila až k mojej posteli. Myslel som, že to všetko prejde, no počujem ju dodnes.

Prípad Wilmera Gonzáleza

Wilmer by nad mojimi problémami zrejme len mávol rukou. To málo, čo som vo Venezuele prežil, je oproti jeho skúsenostiam nič. Navyše, on to vo Venezuele neprežil. Wilmera zastrelili a potom rozštvrtili v zlatej bani južnej Venezuely.

Bol takisto novinár. Jedného dňa sa vydal preskúmať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Kríza vo Venezuele

Svet

Teraz najčítanejšie