Denník N

Bidenov obmedzený manévrovací priestor

Americký prezident Biden podľa Dzurindu jednoznačne zle odhadol Taliban. Foto - TASR/AP
Americký prezident Biden podľa Dzurindu jednoznačne zle odhadol Taliban. Foto – TASR/AP

Americký prezident má stále značnú moc a vplyv. Ako však ukázalo jeho prvých sto dní, jednu vec americkí prezidenti nemôžu kontrolovať: kontext, v ktorom pôsobia.

Autor je predsedom americkej Rady pre zahraničné vzťahy

Joe Biden je prezidentom Spojených štátov už viac ako sto dní, čo je menej ako sedem percent času, na ktorý bol zvolený do funkcie. Napriek tomu nie je priskoro na vyvodenie predbežných záverov o povahe jeho funkčného obdobia.

Predčasné prirovnania

Hlavným úspechom prezidenta Bidena je rozšírenie dodávok vakcín proti covidu-19 a urýchlenie americkej vakcinácie. Od jeho nástupu do funkcie bolo v USA podaných asi 220 miliónov dávok. Zásoby vakcín sú dostatočné na to, aby bolo možné zaočkovať každého dospelého človeka. Denný počet úmrtí na covid-19 klesol z viac ako štyritisíc za deň na úroveň hlboko pod tisíc. Ekonomika je naštartovaná a niektorí ľudia sa dokonca obávajú, že by sa mohla prehriať.

Za tých istých sto dní sa objavili aj základné témy Bidenovho prezidentstva formulované v jeho prejave v kongrese 28. apríla: dôraz na riešenie domácich výziev, výrazne rozšírená úloha federálnej vlády pri stimulácii ekonomiky a poskytovaní základných služieb, finančná podpora pre občanov a aj záväzok čeliť rasizmu, modernizovať infraštruktúru, zvýšiť konkurencieschopnosť krajiny a bojovať proti zmene podnebia. Prezident zároveň prejavil ochotu zvýšiť firemné dane a zdaniť bohatých, aby zaplatili niektoré z týchto nákladov. Koľko z tejto agendy sa dá zrealizovať, sa ešte len uvidí; zatiaľ je porovnávanie Bidena s Franklinom Delanom Rooseveltom alebo Lyndonom B. Johnsonom pochopiteľné, ale trochu predčasné.

Mnohé z toho, čo Biden urobil alebo chce urobiť, predstavuje ostrý odklon od jeho predchodcu Donalda Trumpa a je populárne u mnohých Američanov. Pokiaľ ide o prisťahovalectvo, Bidenov prístup je takisto opačný. Niektorí pripisujú jeho slovám čiastočnú zodpovednosť za nárast počtu ľudí, ktorí sa snažia vstúpiť do USA cez južnú hranicu. Stropy na prijímanie utečencov sú pre mnohých republikánov privysoké, kým pre mnohých demokratov zas nie sú dostatočné.

Kontinuita v zahraničnej politike

Najzaujímavejšie je však porovnanie s Trumpom v oblasti zahraničnej politiky. Na prvý pohľad nemohol byť Biden odlišnejší. Prijíma multilateralizmus a vrátil USA späť do Svetovej zdravotníckej organizácie i k Parížskej dohode o klíme. A jeho vláda pracuje na opätovnom podpise jadrovej dohody s Iránom z roku 2015, ktorú Trump jednostranne ukončil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Joe Biden

Komentáre

Teraz najčítanejšie