Denník N

Opatrujte neporiadok svojich spomienok

Ilustračné foto. N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto. N – Tomáš Benedikovič

V časoch minulých generácií iba šťastná menšina zaznamenala a odkázala potomkom svoju históriu. Väčšina bola dostatočne zaneprázdnená tým, aby sa udržala nažive.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Realitnému agentovi trhalo obočím. V hlbinách juhozápadného Anglicka nie je nič neobvyklé, keď sa predaj starých domov inzeruje s tým, že „majú charakter“. To znamená, že im chýba kúrenie, izolácia alebo iné prvky moderného života.

Lenže skutočnými prekážkami pri uvádzaní domu mojich rodičov na trh boli knihy, noviny, obrázky a iný majetok, ktorý zahltil každý rovný povrch, najviac ten zvislý. Aby bol dom pripravený na to, aby sme ho mohli odfotiť na predaj, museli by sme so súrodencami urobiť veľké upratovanie.

Priveľa histórie

Aby bolo jasné: ide o požehnanie, nie bremeno. V časoch minulých generácií iba šťastná menšina zaznamenala a odkázala potomkom svoju históriu. Väčšina bola dostatočne zaneprázdnená tým, aby sa udržala nažive.

V Británii sme nezažili zahraničné výboje ani okupáciu, ktoré pre mnohých ľudí vo východnej polovici Európy prerušili kontinuitu s minulosťou spôsobom, ktorý by Britom pripadal nepredstaviteľný. To, že výsada rodinnej histórie je niečím, po čom mnohí – aj keď len sprostredkovane – túžia, potvrdil aj úspech televízneho programu Kto si myslíš, že si?, ktorý v Británii sledovalo až šesť miliónov divákov a ktorý adaptovali v tucte iných krajín. Ľudia platia aj za použitie webov vytvárajúcich rodokmene alebo pomocou DNA nachádzajú príbuzných a sledujú rodinné korene.

Niektoré veci sú ľahké. Starožitnosti sa dajú predať, aj keď väčšinou len za mizerné peniaze. Zmenila sa móda, zvýšila sa úroveň praktickosti a internet zmenil trh, čo je pre predávajúceho veľmi nevýhodné.

Osobitným problémom je to, čo odhadca dražiteľa (tiež zdvíhal obočie) nazval vecami s „určitým opotrebením“. Moji rodičia mali vždy obdivuhodne jasno v tom, že vážiť si tieto veci znamená používať ich. A aj to tak robili. Výsledkom sú triesky, praskliny, škrabance a škvrny, ktoré odrážajú mnoho rokov rušného a radostného rodinného života. Bolo to oveľa lepšie ako vyrastať v múzeu.

Ak ich táto patina teraz robí cenovo dostupnými pre majiteľov, ktorí ich tiež chcú používať a milovať, je to o to lepšie. Je pravda, že niektoré veci (ukázalo sa, že viac, ako sme si mysleli) nie sú ani užitočné, ani krásne, ba ani predajné.

Problémom mojej rodiny je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie