Denník N

Igor Matovič cez príbeh osamelej matky predstavuje reformu, ktorá diskriminuje osamelých rodičov

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Minister financií zdôrazňuje, že nová reforma má pomôcť len pracujúcim rodičom. Tisíce rodičov však pracovať nemôžu, lebo na to tento štát nevytvára podmienky. A tak sa spolu s deťmi ocitnú v ešte väčšej priepasti chudoby.

Minister financií si vybral ako príklad matku s dvomi takmer dospelými deťmi, ktorá si prilepší popri práci za nízku mzdu o štyristo eur. Lenže čo ak by tie deti boli malé a matka by sa preto nemohla zamestnať, ale musela by sa o ne starať? A čo ak by ich bolo viac? Ponúka jej trh práce flexibilný pracovný čas, možnosť skĺbiť prácu s výchovou detí? Ponúka jej školský systém jasle? Alebo si má zaplatiť opatrovateľku?

Reforma, ako o nej hovorí minister financií, nepomôže ľuďom na trhu práce, ktorý s nimi nepočíta, a v školskom systéme, ktorý nepočíta s ich deťmi.

A ako sa na túto reformu má pozrieť rodič troch detí vo Veľkých Kapušanoch pri ukrajinskej hranici, kde o práci môže len snívať? Neocitá sa v nevýhode voči rodičovi v Bratislave či Košiciach? Jeden dostane šesťsto eur, iný nie?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie