Denník N

Architekt Benetin: V Bratislave nemáme zaujímavé priestory na kultúru, sme na tom najhoršie na Slovensku (+ podcast a video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Žiadnemu projektu som nevenoval toľko času ako Vydrici, pristupujeme k tomu extrémne zodpovedne. Súčasný návrh je to najlepšie, čo sme zo seba dostali v obrovskom tíme, hovorí architekt Juraj Benetin.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Kultúra aj kongresy sú koronou značne decimované, projekt na výstavbu Národného kultúrneho a kongresového centra je možnosťou na ich dlhodobý reštart, hovorí architekt a hudobník Juraj Benetin. V rozhovore hovorí aj o tom:

  • ako postupujú v projekte Vydrica,
  • ako pandémia zmenila projektovanie nových bytov a či sa skončí éra garsónok,
  • kedy začnú stavať projekt Nového Lida,
  • a prečo podľa neho ministerka kultúry v pomoci umelcom zlyhala.

Počas lockdownu, keď boli obchodné centrá zatvorené, podobne aj kiná či divadlá, začali ľudia viac chodiť do prírody v rámci okresu, či len tak na prechádzky mestom. Objavili ste nejaké nové miesto v Bratislave, ktoré ste predtým nepoznali?

Áno, aj v okolí Bratislavy. S deťmi sme začali chodiť na dlhšie bicyklové výlety, znovu sme objavili Karpaty. Už minulý rok na jar sme začali bicyklovať, chodili sme na spoločné výlety v rámci menšej bubliny a veľmi sme si to užili. Blízkosť Karpát je pre Bratislavu obrovská hodnota. Minulý víkend som bol na Štefánikovej magistrále – išli sme z Koliby na Štefánikovu mohylu. Síce som neabsolvoval celú cestu, pridal som sa na tri dni, všetci sme však v Bratislave znovu objavili čaro outdooru.

Keď ste sa prechádzali po Bratislave, napadlo vám, ako bude Bratislava vyzerať o desať rokov? Bude to sebavedomá metropola?

Sebavedomá… to je také zvláštne slovo. Sebavedomie ako poznanie seba a uvedomenie si samého seba je niečo, na čom by Bratislava mala pracovať, a mám pocit, že sa o tom teraz aj veľa hovorí pri sčítaní ľudu. Mali by sme si uvedomiť, že sme Bratislavčania, a priznať sa k tomu. Skutočný vzťah k mestu nemá veľa ľudí, bolo by však super, keby bola Bratislava sebavedomá a ľudia, ktorí tu žijú, sa všetci budú cítiť ako Bratislavčania.

O desať rokov to ešte nebude?

O desať rokov sa môže zmeniť veľmi veľa. Často sa za príklad dáva Kodaň – mesto sa výrazne začalo meniť v roku 2005, počas 15 rokov prijalo viaceré nové politiky a rozhodnutia. Samozrejme, mali na to trošku iné predpoklady v spoločnosti, ale za desať rokov dokázali mesto drasticky zmeniť. Stihnúť sa dá veľa.

Veľkou témou v Bratislave je momentálne Národné kultúrne a kongresové centrum. Štúdia realizovateľnosti by v júni mala ukázať, kde by mohlo takéto kongresové centrum vzniknúť. V hre sú už len traja hráči: Incheba, developer Immocap na mieste Istropolisu a J&T Real Estate s projektom Nové Lido na začiatku Petržalky, ktorý ste navrhovali. Prečo by toto centrum malo byť práve tam?

Je to súťaž o štátnu podporu projektu, no za seba ako Bratislavčan hovorím, že by som bol veľmi rád, keby takéto centrum vzniklo kdekoľvek z týchto miest,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Developeri v Bratislave

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie