Denník N

Politici nemajú len politickú zodpovednosť

Kauzu neprijatia adekvátnych protipandemických opatrení v decembri 2020 sme ako spoločnosť hlboko podcenili.

Autor je právnik, člen predsedníctva PS

Trestné oznámenie Progresívneho Slovenska pre neprijatie adekvátnych protipandemických opatrení vzbudilo kontroverzie. Opozícii však chýbajú nástroje, pomocou ktorých by sa pri zlyhaniach vlády dalo zistiť, čo sa skutočne stalo a kto je za to zodpovedný.

Aj ja si pamätám, ako som sa posledné roky s nechuťou pozeral na niektorých politikov, ktorí podávali trestné oznámenia, ktorými len strieľali do tmy. Na základe domnienok, neurčitých dohadov a neoverených informácií. Bol som a vlastne stále som presvedčený, že tak v drvivej väčšine prípadov robili zo zlých dôvodov. Teda z jedného zlého dôvodu. Aby zaujali pozornosť médií a verejnosti.

Pamätám si tiež, aký som bol šokovaný, keď Marek Krajčí na záznam pre Denník Postoj rozprával príbeh o tom, ako to bolo s nesprísnením protipandemických opatrení pred Vianocami 2020. „Vedeli, koľko ľudí sa nakazí, koľko z nich skončí v nemocniciach, aj to, koľko z nich zomrie.“ Toto sú jeho slová, ale povedal aj to, čo o pár dní neskôr potvrdil aj jeho kolega z OĽaNO Michal Šipoš, že dôvodom neprijatia adekvátnych opatrení boli obavy niektorých členov vlády zo straty politických preferencií.

Čakal som, že vyjadrenia týchto pánov zatrasú politickou scénou, že vzbudia búrku nevôle u novinárov aj verejnosti. Ešte v ten istý týždeň som napísal článok pre denník SME, kde naznačujem, že konanie niektorých členov vlády mohlo byť za hranou trestnoprávnej zodpovednosti a Marek Krajčí o tom podáva korunné svedectvo. To bolo v prvej polovici marca.

Bez ohľadu na to, že trvala vládna kríza, som presvedčený, že kauzu neprijatia adekvátnych protipandemických opatrení v decembri 2020 sme ako spoločnosť hlboko podcenili. Nehovoriac o orgánoch činných v trestnom konaní, ktoré majú začať okamžite konať z vlastnej iniciatívy aj pri oveľa menej vážnych a menej podložených podozreniach.

Nedokážem sa stotožniť s tým, že neprijatie adekvátnych protipandemických opatrení bolo len politickým rozhodnutím, a preto by zodpovední mali niesť iba politickú zodpovednosť. Pravda však je, že my to nevieme, pretože to nikto seriózne nezisťoval, respektíve nevyšetroval. Navyše, ak politici majú niesť za svoje činy iba politickú zodpovednosť, načo máme v Trestnom zákone niekoľko skutkových podstát trestných činov, ktoré môžu spáchať len verejní činitelia? Nevšimol som si, že by politici, ktorí sú zároveň verejní činitelia, boli medzičasom legislatívne, judikatúrou alebo inak trestnoprávnej zodpovednosti zbavení.

Niekto si mohol povedať, že sme hlúpi, lebo navrhnúť trestné stíhanie vlády za kolektívne rozhodnutie nie je možné. Naše trestné oznámenie sa však nevzťahuje na vládu, ako to bolo v niektorých médiách nesprávne interpretované. Podozrenia sa vzťahujú na ľudí z okruhu členov vlády, ktorí mohli napríklad zariadiť, aby sa o opatreniach navrhnutých pandemickou komisiou na vláde ani nehlasovalo. Trestné oznámenie, ktoré sme podali v druhej polovici apríla a bolo napísané po zrelej úvahe, je kvalifikovane odôvodnené a jeho obsahom sú aj priame a nepriame dôkazy pochádzajúce z verejných zdrojov.

Takisto náš jazyk a výrazové prostriedky, ktoré sme používali v komunikácii o našom podaní, boli volené veľmi opatrne. Napriek tomu sme boli obvinení, že kriminalizujeme politických protivníkov, a že ich posielame do basy. Nie, to my naozaj nerobíme, to tu robia roky iní. Naším úmyslom bolo a je, aby sa to, čo sa stalo v decembri, vyšetrilo. Aby sme sa všetci dozvedeli, čo sa vlastne stalo.

Od uvedených svedectiev a môjho komentára uplynul mesiac, pominula aj vládna kríza, ale o túto kauzu sa nikto nezaujímal. Ak by sme mali možnosť zriadiť na tento účel dočasný vyšetrovací výbor v parlamente alebo podobný špecifický vyšetrovací orgán, pravdepodobne by sme šli touto cestou. Na Slovensku takáto možnosť zatiaľ nie je.

Navyše, zo získaných dôkazov sa javí, že skutková podstata trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa mohla byť naozaj naplnená. Tieto dôkazy totiž svedčia o tom, že zodpovední vedeli, aká je ich povinnosť, vedeli, aké následky bude mať ich konanie, ale sledovali iný cieľ, ochranu svojich politických preferencií. Právny názor, že ako verejní činitelia nesplnili svoju povinnosť, mali jasný úmysel ju nesplniť a namiesto toho získať pre seba osobný prospech, je úplne na mieste a o tom, či je správny, verím, že rozhodnú príslušné orgány tak, ako sa na právny štát patrí.

Pre demokraciu a právny štát je životne dôležité, aby dochádzalo k vyvodzovaniu právnej zodpovednosti, a to bez ohľadu na to, o koho ide. Druhá vlna pandémie trvala možno dvakrát dlhšie a počas nej zomrelo možno dvakrát viac ľudí, ako by tomu bolo, ak by adekvátne opatrenia v decembri 2020 prijaté boli. To, na čom by nám malo záležať najviac, je, aby sa takéto zlyhanie už nikdy nezopakovalo. Aby ľudia nemuseli trpieť len preto, že si mocní politici môžu dovoliť čokoľvek, a aby si už žiadny politik nikdy nedovolil urobiť to, o čom svedčí Marek Krajčí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Politici píšu

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie