Denník N

Môže za to juhoafrický variant? Najzaočkovanejšia krajina sveta hlási vysoké počty prípadov covidu

Jeden zo seychelských ostrovov (Severný ostrov) v Indickom oceáne. Foto - tasr/ap
Jeden zo seychelských ostrovov (Severný ostrov) v Indickom oceáne. Foto – tasr/ap

Na Seycheloch sa opäť zatvárajú školy. Tretina aktívnych prípadov sú plne zaočkovaní, očkujú tu Sinopharmom a AstraZenecou vyrobenou v Indii. V krajine môžu mať juhoafrickú mutáciu. 

Seychely sú ostrovný štát v Indickom oceáne, ktorý láka turistov z celého sveta. Keďže turizmus tu tvorí štvrtinu HDP, krajina neváhala a len čo to bolo možné, vrhla sa na masové očkovanie proti covidu.

Na začiatok im pomohli Spojené arabské emiráty, ktoré krajine darovali vakcíny od čínskej spoločnosti Sinopharm. Ďalšie dávky si štát, ktorý má necelých 100-tisíc obyvateľov, zohnal sám.

Momentálne sú Seychely najzaočkovanejšia krajina na svete. Obe dávky vakcín proti covidu tu dostalo vyše 60 percent populácie ostrova, o niečo viac ako v Izraeli.

Napriek tomu krajina o trochu ľudnatejšia ako Prešov zaznamenala v ostatných dňoch výrazný nárast prípadov covidu. Za tri dni hlásili 500 nových pozitívnych ľudí, celkovo majú vyše tisíc aktívnych prípadov, čo je ich rekord.

Sinopharm a indická AstraZeneca

Vláda tak znova pristúpila k protiepidemickým opatreniam: na tri týždne zatvorila školy, zakázala stretávanie, večierky či športové aktivity.

Ako je možné, že napriek očkovaniu hlásia rekordný počet prípadov covidu, a čo to hovorí o úsilí dosiahnuť kolektívnu imunitu?

Krajinu navštevujú turisti z celého sveta, no ako informovalo ministerstvo zdravotníctva, 84 percent aktívnych prípadov infekcie tvoria domáci obyvatelia. Väčšina z nich sú ľudia, ktorí ešte neboli plne zaočkovaní – tvoria dve tretiny, malá časť z nich má jednu dávku.

Napriek tomu tretina prípadov sú ľudia, ktorí dostali obe dávky.

Počet nových pozitívnych prípadov, denný priemer za ostatných 7 dní. Zdroj – Our World in Data

Seychely očkujú dvoma vakcínami: čínskou vakcínou od spoločnosti Sinopharm na klasickej báze neaktívneho vírusu, ktorú používa aj Maďarsko či Srbsko, a CoviShield, čo je v Indii vyrábaná vektorová vakcína od firmy AstraZeneca.

Miernu väčšinu (asi 57 percent) tvoria dávky od Sinopharmu.

Nie je známe, akou vakcínou boli očkovaní ľudia, ktorí sa infikovali.

Pravdepodobné je aj to, že v krajine je rozšírená juhoafrická mutácia B.1.351. Dôkazy na to nie sú, lebo krajina nemá kapacity skúmať genóm nového koronavírusu. Do Kene však nedávno poslala 30 vzoriek, najstaršie boli z júna 2020.

Z nich preskúmali 14 – v štyroch prípadoch z februára našli juhoafrický kmeň.

Juhoafrický variant je vo veľkom prítomný vo viacerých afrických krajinách (Zimbabwe, Malawi, Južná Afrika a aj na Slovensko ju začiatkom roka nosili najmä dovolenkári zo Zanzibaru), je teda možné, že ho majú aj na Seycheloch.

Zdá sa, že práve tento variant najviac uniká protilátkam a môže vyvolať chorobu aj u veľkého počtu zaočkovaných ľudí.

Podiel plne zaočkovaných ľudí (najlepšie krajiny a Slovensko). Zdroj – Our World in Data

Juhoafrický variant?

Silné dôkazy, ako chráni Sinopharm voči tejto mutácii, zatiaľ nie sú, aj keď laboratórne testy čínskych vedcov z februára ukazujú, že by protilátky, ktoré si telo po jej podaní vytvorí, mali zaberať.

Ani pri AstraZenece sa to presne nevie, no klinické štúdie v Južnej Afrike viedli k záveru, že nechráni pred miernym ochorením vôbec. Pri vážnejších stavoch bolo málo údajov, aj keď vedci verili, že by pred hospitalizáciami mala chrániť.

Predstaviteľka spoločnosti AstraZeneca v Rakúsku Sarah Waltersová pre rakúsky Kurier povedala, že štúdie o účinnosti tejto vakcíny proti juhoafrickému variantu sú „príliš malé na to, aby sme z nich robili závery“. Dodala však, že do konca roka by spoločnosť mala mať upravenú verziu vakcíny, ktorá bude plne reagovať aj na tento kmeň.

Prípadov juhoafrického variantu sme na Slovensku mali len niekoľko, išlo o importované prípady. „Momentálne je výskyt tohto variantu minimálny,“ hovorí bioinformatik Tomáš Vinař z UK v Bratislave.

„Bez uzavretého apríla evidujeme k dnešnému dňu zatiaľ 23 laboratórne potvrdených prípadov juhoafrického variantu SARS-CoV-2, všetky sú potvrdené sekvenovaním. Ide o importované prípady a kontakty s importovaným prípadom,“ odpísal úrad verejného zdravotníctva.

Málo prípadov je stále aj v iných krajinách v Európe. Evolučná výhoda juhoafrického variantu však môže nastať, keď bude veľa zaočkovaných ľudí.

Tento týždeň vyšiel aj výskum z Kataru, kde sa pozreli na účinnosť mRNA vakcíny od Pfizeru-BioNTechu voči juhoafrickej mutácii. Je tu vidieť nižšiu účinnosť ochrany pred infekciou ako proti britskému kmeňu (75 k 89 percentám), no 14 dní po dvoch dávkach chráni na 100 percent pred hospitalizáciami a smrťou.

Účinnosť Pfizeru 14 dní po druhej dávke na britský (B.1.1.7) a juhoafrický vvariant (B.1.351) pred infekciou a pred vážnou, kritickou a smrteľnou formou covidu.

Úmrtia zatiaľ nerastú

Počet nových prípadov na Seycheloch sa zatiaľ veľmi neprejavil na počte úmrtí v súvislosti s covidom. Za posledný týždeň tu zomreli dvaja ľudia, čo je menej ako vo februári či v marci. Celkovo v tejto krajine chorobe podľahlo od januára 28 osôb.

Denný priemer úmrtí za posledný týždeň. Zdroj – Our World in Data

Na druhej strane úrady hovoria, že nárast prípadov viedol aj k nárastu hospitalizácií. Hlavná nemocnica, kde sa liečia pacienti s covidom, ide na hranicu svojej kapacity.

„Znamená to, že musíme rozšíriť počet postelí,“ povedala ministerka zdravotníctva Peggy Vidotová. Zároveň však ubezpečila verejnosť, že môžu pokračovať aj v iných zákrokoch a vyšetreniach.

Nie je známe, koľko prípadov v nemocniciach tvoria plne zaočkovaní ľudia, respektíve akou vakcínou.

Seychely pritom do januára nemali v podstate žiadne prípady. Tie začali rásť až tento rok, krajina je menej premorená ako napríklad štáty v Európe. Väčšina ľudí tak môže byť chránená len vakcínami.

„Napriek všetkej mimoriadnej snahe je teraz situácia s covidom-19 v našej krajine mimoriadne kritická, pretože minulý týždeň sme hlásili veľa prípadov denne,“ povedala v utorok na tlačovej konferencii podľa Bloombergu ministerka zdravotníctva Peggy Vidotová.

Nejasné dôvody

Dôvody nárastu prípadov nie sú jasné. Oficiálni predstavitelia hovoria len o tom, že ľudia si menej dávajú pozor pred vírusom a že to môže to súvisieť s nárastom osláv počas Veľkej noci.

John Burn-Murdoch, dátový novinár z Financial Times, na Twitteri napísal, že aj vývoj na Seycheloch dokazuje, že vakcíny fungujú. „Viac ako polovica ľudí na Seycheloch je plne zaočkovaná, zvyšok sú väčšinou nezaočkovaní (veľmi málo ľudí má iba jednu dávku). Ale iba tretina aktívnych prípadov sú zaočkovaní ľudia. To znamená, že nezaočkovaní majú zhruba dvakrát také riziko, že sa infikujú,“ napísal.

V klinických štúdiách na pôvodný variant mala Sinopharm účinnosť pred ochorením 79 a 86 percent.

V iných krajinách, najmä v Izraeli, vidno, že očkovania výrazne chráni pred covidom. Aj tu majú zaočkovaných skoro 60 percent ľudí, no počet prípadov od januára dramaticky klesol a posledné dni tu zomiera tak do dvoch ľudí na covid. V Izraeli sa očkuje Pfizerom.

Matematička Christina Pagel na Twitteri píše, že nevie, prečo je na Seycheloch iný vývoj.

„Môžu to byť rozličné varianty v rozličných krajinách, nemáme však na to dôkazy. V každom prípade je férové povedať, že samotná vysoká úroveň očkovania nemusí nutne stačiť na to, aby zastavila nárast prípadov,“ napísala.

Dodala aj to, že Izrael otváral postupne a opatrne. To je aj prípad Británie, ktorá tiež patrí k silným krajinám v zaočkovanosti aspoň jednou dávkou.

Kolektívna imunita

Kým na začiatku sa hovorilo, že zaočkovanosť okolo 60 percent by mohla stačiť na dosiahnutie kolektívnej imunity (Slovensko stále ráta s touto cifrou), v súčasnosti vedci hovoria, že treba zaočkovať viac ľudí. Dôvodom sú rozšírenejšie infekčnejšie varianty.

Napríklad v Európe aj na Slovensku dominuje britský kmeň B.1.1.7, ktorý je infekčnejší.

Preto sa hovorí, že zaočkovanosť by mala byť až 80 percent. Dosiahnuť toto číslo bude ťažké pre viacero štátov, aj keď začnú očkovať mladších ako 16 rokov. Problém s presviedčaním ľudí na očkovanie začínajú mať aj Spojené štáty, kde aspoň jednu dávku dostalo 44 percent ľudí.

Opatrenia, ktoré prijala vláda na Seycheloch tento týždeň. Zdroj FB/ministerstvo zdravotníctva

https://www.facebook.com/mohseychellesofficial/posts/1735745559959901

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie