Denník N

Reforma alebo koniec vlády?

Autor je predsedom strany Maďarské fórum

Daňovo-odvodová reforma, ktorú ohlásil minister financií a predseda najsilnejšej koaličnej strany OĽaNO Igor Matovič, nie je žiadna reforma. Je to spôsob, ako ukončiť vládnutie.

Väčšina z nás súhlasí s tým, že príspevok na všetky deti vo výške 200 eur u pracujúcich rodičov a 100 eur u nepracujúcich rodičov je zásadná zmena. Rovnako zásadnou reformou by bola zmena daňovo-odvodového systému, ktorá by mala obrovský vplyv na verejné financie.

Okrem toho tu máme nárast cien od stavebníctva až po potraviny a rastúca inflácia by rástla ešte prudšie.

Tak ako Matovič nezvládol post premiéra, teraz nezvláda ani úlohu ministra financií. Namiesto riešení prináša témy, na ktorých nie je vo vládnej koalícii zhoda, a snaží sa rozbiť vlastnú koalíciu, aby zakryl svoju neschopnosť. Núti koaličných partnerov povedať nie na jeho hlúposti. Je na mieste pomenovať veci pravými slovami: Matovič je tým, kto rozbíja túto vládu.

Je na premiérovi Hegerovi, či si urobí s ministrom financií poriadok alebo skončí skôr, ako začal. Takto sa vláda nedožije ani tých sto dní.

Toto nie je boj proti korupcii či mafii, toto je zúfalstvo a zlyhanie. Tento prístup povedie len k ďalšej eskalácii napätia v spoločnosti – a to by vládny politik nikdy nemal robiť. Toto sa vypomstí. Máme dosť problémov s pandémiou, rastúcou chudobou, pribúdajúcimi krachmi domácich malých a stredných podnikov.

Vláda by sa v takej situácii mala zamerať na záchranu hybnej časti ekonomiky a zamestnávateľov, a nie na zvyšovanie napätia v spoločnosti.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie