Denník N

Chceli by ste dostať Sputnik v Maďarsku? Maďari otvorili registráciu aj pre zahraničných občanov, no s podmienkami

Imunitný preukaz v Maďarsku je vstupenkou do kín, divadiel a iných prevádzok. Foto - TASR/AP
Imunitný preukaz v Maďarsku je vstupenkou do kín, divadiel a iných prevádzok. Foto – TASR/AP

Maďarsko chce očkovať aj zahraničných Maďarov, ale registrácia zatiaľ nie je prístupná pre všetkých.

Maďarská vláda v pondelok oznámila, že od utorka sa v Maďarsku môžu registrovať na očkovanie už aj zahraniční občania žijúci v krajine, maďarskí občania žijúci v zahraničí a takisto menšinoví Maďari.

Najprv sa majú zaočkovať zahraniční občania žijúci v Maďarsku, a to od druhej polovice mája. Po nich majú nasledovať Maďari žijúci v zahraničí.

Z tejto informácie nebolo úplne jasné, či sa registrácia otvorí aj napríklad pre slovenských štátnych občanov, ktorí by mali záujem o očkovanie v Maďarsku.

Podľa súčasného stavu to vo všeobecnosti neplatí. Zaregistrovať sa môžu zatiaľ iba tí, ktorí platia zdravotné poistenie v Maďarsku a majú číslo poistenca („taj szám“) alebo majú registrovaný pobyt v Maďarsku a dostali pobytový preukaz („lakcímkártya“) s identifikačným kódom.

Ak niektorú z týchto dvoch podmienok spĺňate, môžete vyplniť registračný formulár na stránke vakcinainfo.gov.hu a pravdepodobne dostanete aj vakcínu. Momentálne sa v Maďarsku očkuje hlavne AstraZenecou, Sinopharmom a Sputnikom.

Čo bude so zahraničnými Maďarmi?

Premiér Viktor Orbán ešte v polovici marca povedal pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió, že Maďarsko potrebuje vakcíny pre 16,5 milióna ľudí preto, lebo možno bude treba zaočkovať aj zahraničných Maďarov.

Vicepremiér Zsolt Semjén to hneď na druhý deň spresnil, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Viktor Orbán

    Svet

    Teraz najčítanejšie