Denník N

Vysvetľujeme: Zabráni Matovičov veľký tresk demografickej kríze?

Igor Matovič. Foto N - Vladimír Šimíček
Igor Matovič. Foto N – Vladimír Šimíček

Vysvetľujeme je newsletter Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej 

Veľký tresk

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) sa chce pokúsiť o „zázrak v poslednej chvíli“. Na Facebooku napísal, že chce zo Slovenska urobiť „krajinu, kde sa mladí nebudú báť založiť si rodinu“.

Väčšina ekonómov a demografov súhlasí, že otvára dôležitú tému. Slovenské obyvateľstvo výrazne starne a v najbližších desaťročiach nás zrejme čaká demografická kríza. Matovičovo riešenie však podľa mnohých nie je dostatočne efektívne.

V tomto texte sa venujeme starnutiu našej populácie. Vysvetľujeme, prečo tak veľa expertov kritizovalo Matovičov plán a prečo sa to týka aj vás, hoci ešte nemáte deti. Čo ukazujú príklady zo zahraničia? A čo by sme mali robiť, aby sme naozaj zvrátili demografickú krízu?

O čo ide. Keď demograf Branislav Bleha počul o pláne Igora Matoviča, oblial ho studený pot. Návrh ministra financií sa stal jednou z hlavných tém posledných dní, ale mnohí celú problematiku nepochopili správne.

Na prvé počutie to totiž znie logicky. Starne nám populácia, a tak zvýšime rodinné prídavky, aby sa rodilo viac detí. Je tu však niekoľko problémov.

Po prvé,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vysvetľujeme

Slovensko

Teraz najčítanejšie