Denník N

Riaditeľ Múzea SNP: Nemienim sa podieľať na našom franforcovaní

Stanislav Mičev počas prezentácie virtuálnej výstavy Oslobodenie Slovenska. Foto - TASR/Ján Krošlák
Stanislav Mičev počas prezentácie virtuálnej výstavy Oslobodenie Slovenska. Foto – TASR/Ján Krošlák

Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici sa má stať súčasťou Vojenského historického ústavu. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa tam malo patriť vždy, podľa ministerky kultúry Natálie Milanovej ide o logický krok. Ministri podpísali memorandum, podľa ktorého z Múzea SNP zostane pod ministerstvom kultúry len digitalizačné centrum a Slovenská národná expozícia v Osvienčime. Má k tomu dôjsť v januári 2022. „Nechápem, prečo ministerstvo kultúry nechce organizáciu, s ktorou nie sú žiadne problémy,“ vraví riaditeľ múzea STANISLAV MIČEV.

Kedy ste sa prvýkrát dozvedeli o zámere presunúť Múzem SNP z ministerstva kultúry pod ministerstvo obrany?

Už vlani na oslavách SNP boli náznaky, že by sa to mohlo udiať, ale oficiálne som nedostal žiadnu informáciu. Až potom v decembri to minister Naď zverejnil na nejakej tlačovej besede. Zväz múzeí Slovenska sa obrátil na pani ministerku Milanovú listom, že čo sa vlastne ide robiť, a ona doteraz neodpovedala. To, že sa pripravuje memorandum, som vedel len zo zákulisia ministerstva kultúry, oficiálne znenie sme nedostali vôbec. Dozvedel som sa o ňom včera z tlačovky.

Ministerka kultúry tvrdí, že rozhodnutie o presune schválila Rada múzeí a galérií, ktorej zasadnutie sa konalo minulý týždeň.

To nie je pravda. Na tej rade som bol. Prítomný bol poradca pani ministerky pán Sopko, ktorý s muzeológiou a múzejníctvom nemá nič spoločné. Je to učiteľ a bývalý poslanec OĽaNO. Na žiadnu z otázok, ktoré som sa ho pýtal, mi nevedel odpovedať.

Čo konkrétne by pre Múzeum SNP nový model fungovania znamenal?

Zrejme sa staneme organizáciou bez vlastnej právnej subjektivity na úrovni Vojenského historického múzea v Piešťanoch a budeme mať takzvané prídelové hospodárstvo. Rozpočet dostane Vojenský historický ústav, ktorý nám ako podriadenej organizácii začne prideľovať peniaze. To bude znamenať prepúšťanie ľudí v dosť veľkom rozsahu a trúfam si povedať, že hlavne u obslužných činností aj znižovanie platov.

Múzeum SNP má vybudovanú svoju organizačnú štruktúru. Z nej chcú vytrhnúť digitalizačné centrum aj národnú expozíciu v Osvienčime a takto „vykuchané“ múzeum prevezme obrana. Tá nebude chcieť, aby sme robili výskum holokaustu, spoločnosti a Slovenského štátu. Oni budú chcieť, aby sme sa venovali vojenskej stránke SNP. Ale my nie sme vojenské múzeum, stačí si prečítať našu zriaďovaciu listinu.

Okrem toho by sa musel zmeniť zákon o múzeách a galériách, pretože tam sme zmieňovaní ako inštitúcia zriaďovaná ministerstvom kultúry. Zmena zákona musí prejsť cez národnú radu. A keď chce ministerstvo delimitovať majetok Múzea SNP na inú organizáciu, ako generálny riaditeľ musím vyhlásiť ten majetok za nadbytočný. To ja nespravím. V žiadnom prípade.

Zaujíma ma, komu chcú dať digitalizačné centrum, ktoré sme desať rokov budovali. Nielenže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie