Denník N

Z Matovičovej reformy je zatiaľ len chaos, Heger čaká a Sulík prišiel s vlastným návrhom

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Igor Matovič hrozil, že sa v prípade nesúhlasu v koalícii spojí aj s opozíciou – Hlas Petra Pellegriniho ho už odmietol. Niektorí koaliční poslanci hlasovali za návrh Smeru.

Deň po tlačovej besede ministra financií a lídra OĽaNO Igora Matoviča, kde predstavil princípy svojej daňovo-odvodovej reformy, je koalícia v chaose.

Matovič návrh vysvetlil len približne, ukázal na jednej obrazovke, že pracujúci rodič dostane na jedno dieťa a 200 eur naviac, že bude len jedna daň a jeden odvod a dane budú podľa neho férové. Nepovedal, o koľko sa môže zvýšiť DPH, ani ako živnostníkom siahnu na paušálne náklady, ktoré sa odpočítavajú pri výpočte dane. A nepovedal ani, odkiaľ na zmeny štát zoberie peniaze.

Predseda OĽaNO popritom pohrozil, že z koalície odíde, pokiaľ sa mu návrh nepodarí presadiť, alebo sa spojí s opozíciou a opäť nadával na SaS. „Keď sa koaliční partneri zaseknú a povedia, že nie, lebo ich ideologické presvedčenie, tak budem hľadať podporu aj v opozícii. A keď kvôli tomuto budem mať odísť z koalície, tak odídem z tejto koalície alebo z tohto postu,“ hrozil expremiér.

SaS a jej predsedu Richarda Sulíka, ktorého označil za „kolegu S“, Matovič obvinil, že vyniesol médiám „blud o 25-percentnej DPH“. „Celé Slovensko vyplašil 25-percentnou DPH. Vidím za tým nie čistý úmysel, ale skôr úmysel zabrániť, aby sme zásadným spôsobom pomohli rodinám,“ hovoril Matovič o Sulíkovi.

V koalícii nevedia, čo v reforme bude

S Matovičom na daňovo-odvodovej reforme zjavne nikto z koaličných partnerov nespolupracuje. SaS aj Za ľudí už v stredu oznámili, že návrhy videli prvýkrát na expremiérovej tlačovke.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie