Denník N

Je to jedna z najsofistikovanejších foriem agresie, hovorí psychológ o pasívne agresívnom správaní

Foto- Archív N. Uhnáka

S pasívne agresívnym správaním sa každý z nás pravdepodobne už niekedy stretol a nie je vylúčené, že sme ho niekedy použili aj my sami. O tom, kedy je to už problém a ako to môže skomplikovať partnerský, pracovný aj rodinný život, hovorí klinický psychológ a psychoterapeut NORBERT UHNÁK.

Keď som sa pripravovala na tento rozhovor, tak som v denníku Guardian našla článok s týmto titulkom: Nečítajte tento článok o pasívne agresívnom správaní. Je to v poriadku, vážne je to fajn. Znie to veľmi paradoxne až nezmyselne, lebo ak niekto napíše článok, tak chce, aby ho ľudia čítali. Na druhej strane to dobre vystihuje typ správania, keď človek nepovie, čo chce, alebo ako sa cíti, a schováva sa za frázy – je to fajn, nechaj to tak. Je to podľa vás dobrý opis?

Tento opis môže byť jednou konkrétnou podobou, ako sa pasívne agresívne správanie prejavuje. Pasívne agresívne správanie je však len jedna z foriem agresívneho prejavu, a ten má rôzne podoby – od neverbálnych až po veľmi sofistikované, verbálne. Ide skôr o veľkú množinu prejavov správania, ktoré sa dajú takto označiť.

A ako sa dá vôbec identifikovať, že sa niekto tak správa? Dokáže to odhadnúť laik? Vieme vyhodnotiť, keď sa niekto správa čisto agresívne, toto je však trochu viac „zakuklené“. 

Určite je ľahšie identifikovať priamu agresiu. Každý z nás má skúsenosť s priamou agresiou, či už vlastnou alebo od tých druhých, a to v podobe verbálnej aj neverbálnej. Pasívne agresívne správanie je sociálne sofistikovanejšia forma agresívneho správania. To sa dá povedať aj o manipulatívnom správaní, ktoré je tiež formou agresívneho správania. Manipulatívne správanie však vyžaduje vysokú mieru schopnosti vcítiť sa do druhých ľudí a manipulovať s ich prežívaním – usmerňovať ich tak, že niečie konanie vyzerá napríklad ako milá pomoc, pritom ide v skutočnosti len o to, ako rafinovaným spôsobom dosiahnuť svoje ciele. Niečo podobné sa dá povedať aj o pasívnej agresivite.

Ako teda môžeme odhaliť takého človeka alebo také správanie? 

Pri pasívne agresívnom správaní sa stretávame s tým, že agresívny emocionálny náboj je skrytý do pasívneho správania.

Najskôr by sme si asi mohli vysvetliť, čo to je pasívne správanie.

Je to správanie, keď človek uprednostňuje potreby iných ľudí a potláča svoje vlastné, podriaďuje sa potrebám iných. Lenže pri pasívne agresívnom správaní toto človek iba predstiera

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie