Denník N

Anna by dnes mala 14 rokov. Pre covid prišli ľudia vo svete o desiatky miliónov rokov života

Priemerný počet stratených rokov na úmrtie na covid za rok 2020 je v 81 krajinách sveta 16 rokov. Ilustračné foto – Adobe Stock
Priemerný počet stratených rokov na úmrtie na covid za rok 2020 je v 81 krajinách sveta 16 rokov. Ilustračné foto – Adobe Stock

Počet obetí nie je jediné kritérium, ako hodnotiť vplyv pandémie. Ďalším sú aj roky strateného života. Covid na Slovensku spôsobil stratu cca 243 rokov na každých 100-tisíc mužov a 119 rokov na 100-tisíc žien, ktoré im v roku 2020 chýbali do dožitia sa sedemdesiatky, vypočítal demograf.

Na Slovensku dosiaľ covidu podľahlo takmer 12-tisíc ľudí a celkový počet úmrtí v súvislosti s covidom presiahol podľa oficiálnych štatistík 14-tisíc.

Hoci covidu na Slovensku podľahlo aj dieťa mladšie ako jeden rok, niekoľko tínedžerov či dvadsiatnikov, až 90 percent úmrtí na covid na Slovensku tvoria osoby staršie ako 60 rokov.

Seniori nad 80 rokov tvoria zhruba tretinu všetkých úmrtí na covid.

Roky strateného života

Doma aj v zahraničí sa preto niekedy ozývajú hlasy, že covid sa týka najmä starých, ktorí by čoskoro zomreli aj tak.

Český filozof David Novotný označil také postoje za cynické. „Je pre mňa nepochopiteľné hodiť ich (seniorov – pozn. red.) cez palubu a obetovať niekoľko rokov – v priemere sa počíta asi desať rokov strateného života, ktoré ešte mohli žiť,“ povedal Novotný v rozhovore pre Denník N z novembra minulého roka.

Na Slovensku zomrelo za celý minulý rok 59-tisíc ľudí. Je to o desať percent viac, ako bol priemer počtu úmrtí za ostatných päť rokov.

Niekoľko tisíc obetí covidu môžu niektorí považovať za nízke číslo, čo ich môže zvádzať k tomu, aby podceňovali vplyv pandémie na naše životy.

Na dokreslenie vplyvu pandémie na svet sa preto niektorí vedci pozreli aj na roky strateného života, v angličtine years of life lost (YLL).

Údaj hovorí o rokoch, ktoré by človek prežil, ak by nezomrel napríklad v dôsledku covidu.

Téme sa venovalo niekoľko štúdií, Denník N oslovil aj slovenských demografov, aby povedali viac o situácii na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie