Denník N

Predseda špecializovaného súdu Hrubala: Robert Fico musí vedieť, že výrokmi o sudcoch a prokurátoroch prestrelil

Ján Hrubala. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ján Hrubala. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak niekto vyvoláva takéto typy nálad, tak deštruuje predstavu verejnosti o tom, ako má právny štát fungovať. Poriadky sa musia urobiť v trestných či disciplinárnych konaniach a politická strana s tým nesmie mať nič spoločné, vraví Ján Hrubala.

Ján Hrubala sa stal predsedom Špecializovaného trestného súdu v auguste minulého roka. Do funkcie ho vymenovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) po výberovom konaní, v ktorom získal najviac bodov. V rozhovore hovorí o tom:

  • ako hodnotí rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka,
  • ako pomôže zverejňovanie pomerov hlasovania sudcov v trestných veciach,
  • prečo je dôležité odolávať tlaku verejnosti,
  • ako vníma debatu o zmene kolúznej väzby,
  • ako politici svojimi vyjadreniami krivia predstavu verejnosti o tom, čo je právny štát.

Zhruba deväť mesiacov ste už vo funkcii predsedu Špecializovaného trestného súdu. Prekvapilo vás niečo na súde?

Na súde som už viac ako pätnásť rokov, takže mám predstavu, ako funguje. V zásade som mal aj predstavy, čo by som robil inak ako dovtedy. Som rád, že mi to bolo umožnené. Niektoré veci už vyšli, niektoré sú ešte v behu. Možno ma len prekvapil nápor práce, ktorý sa viac ako v minulosti týkal verejne známych osôb.

Predsedom ste sa stali v čase, keď mal padnúť rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka. Ovplyvňujú takéto verejnosťou mimoriadne sledované prípady chod súdu? 

Určite áno. Do istej miery aj u nás, ako aj na každom inom pracovisku, fungujú takzvané chodbové diskusie, ktoré sa týkajú verejne sledovaných vecí. O niektorých sa diskutuje aj pri káve s kolegami.

Riešilo sa aj to, keď predsedníčka senátu nakoniec odložila vyhlásenie rozsudku o mesiac, čo bolo mimoriadne neštandardné? 

Bolo to neštandardné a pred kolegami som sa o tom aj takto vyjadril. Viackrát som však povedal, že všetkým trom kolegom naďalej verím. Aj vtedy som im veril, že robia svoju prácu v dobrej viere.

Rozsudok je stále spochybňovaný. Naposledy sa k nemu verejne kriticky vyjadril advokát Roman Kvasnica. Stále trváte na tom, že to bol dobrý rozsudok? 

Povedať z akejkoľvek pozície, či rozsudok je dobrý alebo zlý bez toho, aby ste poznali spis, je otázne. I keď chápem, že odvolávať sa na znalosť spisu sa využíva ako akési zaklínadlo, ktoré však má svoj význam.

Nebol som na pojednávaniach. Ako predseda vidím prácu kolegov, aj keď rozhodujem o sprístupnení ich rozsudkov na základe infožiadostí. Vtedy môžem posúdiť ich štylistickú úroveň a to, či má rozsudok to, čo má mať. Čiže napríklad skúmam, či rozsudok obsahuje úvahy senátu, prečo niektoré dôkazy vzali na vedomie a prečo na niektoré prihliadali menej a na niektoré vôbec.

Ako na základe toho hodnotíte rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka?

Ako vysoko nadštandardný. Či je dobrý alebo nie, to rozhodne Najvyšší súd.

Nedávno ste zverejnili, ako senát v tomto prípade hlasoval. Prečo?

Aby sa ukázala pravda. Už vlani som bol oslovený ministerkou spravodlivosti, ale aj legislatívcami, čo by som povedal na zmenu, ktorá by pripodobnila trestné rozhodovanie a zverejňovanie pomerov hlasov civilnému rozhodovaniu. Existuje totiž jedno rozhodnutie zhruba spred desiatich rokov o tom, že tajnosť hlasovania v trestnom konaní musí byť zachovaná.

Moji kolegovia, ministerka aj legislatívci, ale aj ja, sme povedali, že to treba zmeniť. Táto zmena platí od januára, hoci hlasovanie ostáva vo veci mien sudcov tajné aj naďalej. Od januára sa nielenže zverejňuje pomer hlasov pri aktuálnych rozsudkoch, ale je to možné zverejniť aj pri veciach, ktoré nie sú staršie ako desať rokov.

Takže ste to využili a pomer hlasovania v kauze vraždy Jána Kuciaka ste zverejnili.

Mal som súhlas členov senátu, aby sa ten pomer zverejnil. Nič viac a nič menej. V podstate sa nám veľmi uľavilo.

Prečo sa vám uľavilo?

Prerozprávam to, čo mi povedali kolegovia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Špecializovaný trestný súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie