Denník N

V OĽaNO žiadajú odchod ministerky Kolíkovej, vyčítajú jej podnikanie brata a vidia konflikt záujmov

Igor Matovič, Mária Kolíková a nové sídlo ministerstva spravodlivosti. Foto N – Tomáš Benedikovič a Vladimír Šimíček
Igor Matovič, Mária Kolíková a nové sídlo ministerstva spravodlivosti. Foto N – Tomáš Benedikovič a Vladimír Šimíček

Ministerka Mária Kolíková vraví, že konflikt záujmov pri prenájme budovy pre svoj rezort mať nemohla.

V OĽaNO majú vážny problém s ďalším pôsobením ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) na tomto poste. V parlamente v pondelok na mimoriadnej schôdzi iniciovanej opozičným Smerom však OĽaNO nebude za jej koniec hlasovať.

„Samozrejme, nebudeme hlasovať s opozíciou, bolo by to porušenie koaličnej zmluvy,“ odpísal predseda klubu hnutia Michal Šipoš. „Ako protikorupčné hnutie budeme žiadať, aby sa objasnili všetky podozrenia z konfliktu záujmov a rodinkárstva,“ dodal ku Kolíkovej. Kvôli ministerke vo štvrtok niekoľko hodín rokovala koaličná rada. Témou bol prenájom budovy ministerstva spravodlivosti ešte za minulej vlády a akú rolu v ňom zohrala súčasná ministerka.

Kolíková v piatok podvečer v živom vysielaní na Facebooku odstúpiť odmietla. Povedala, že na vyvodenie zodpovednosti ju vyzval osobne expremiér a líder hnutia Igor Matovič. Výzvu, aby sama odstúpila, v OĽaNO stále zvažujú.

Šipoš povedal, že spíšu otázky na Kolíkovú a požiadajú ju o odpovede k veciam, ktoré zatiaľ nevysvetlila. „Všetci skonštatovali, že im jej vysvetlenia nedostačujú,“ opisoval predseda klubu postoj kolegov, ktorých podľa neho nepresvedčila.

Klub OĽaNO o svojich výhradách v sobotu informoval premiéra Eduarda Hegera a Šipoš od neho očakáva, „že bude konať“. Nepovedal však, či od neho očakávajú, že Kolíkovú odvolá. „Je to na rozhodnutí pána premiéra.“ Ten vydal stanovisko, že sa stretne s poslancami svojej strany aj s ministerkou a potom zaujme stanovisko.

Novinári sa Šipoša pýtali na prípad, keď vlani v zime Igor Matovič oznámil, že otváranie škôl si berie „do vlastných rúk“, a hneď dodal, že pilotné testovanie žiakov prebehne v škole, ktorú navštevujú jeho dcéry. Na otázku, či nešlo o rodinkárstvo, predseda klubu odvetil, že tento prípad sa s prípadom ministerky spravodlivosti nedá porovnávať.

Prečo vznikol taký tlak na Kolíkovú? Predovšetkým preto, že ministerkin brat Michal Kolík podniká s biznismenom, ktorý prenajal budovu ministerstvu spravodlivosti, a OĽaNO to považuje za problém. Kolíková odmieta, že by do procesu prenájmu budovy akokoľvek niekedy vstúpila. Jej verziu potvrdzuje aj vtedajší minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) a manažér Ľuboš Lopatka, ktorý prenájom budovy za vlastníkov dohodoval.

Stretnutie s poslaneckým klubom a Matovičom

Ministerka spravodlivosti sa o kauze budovy ministerstva spravodlivosti rozprávala tri hodiny vo štvrtok večer s poslancami OĽaNO na poslaneckom klube hnutia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Mária Kolíková

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie