Denník N

Zomrela 47-ročná žena, podľa ŠÚKL-u to pravdepodobne súvisí s očkovaním AstraZenecou

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Žena trpela „genetickou poruchou, ktorá nebola detegovateľná pred očkovaním“. Lekár Peter Sabaka odporúča pri zlepšenej epidemickej situácii mladším ženám počkať na Pfizer. Minister pripúšťa zmenu očkovacej stratégie.

Na Slovensku sa zaočkovalo aspoň prvou dávkou už takmer 1,2 milióna ľudí.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv po mesiacoch očkovania uzavrel už tretí prípad úmrtia nahlásený v súvislosti s očkovaním. Prvé dva prišli po očkovaní Pfizerom a Modernou, išlo o starších ľudí a ich smrť podľa pitvy súvisela s ich viacerými chronickými ochoreniami.

V treťom prípade ide o úmrtie 47-ročnej ženy, ktorú očkovali vakcínou od AstraZenecy. Vakcínou od AstraZenecy sa doteraz zaočkovalo prvou dávkou viac ako 400-tisíc a druhou dávkou viac ako 20-tisíc ľudí.

„Podľa prvotných informácií táto pacientka trpela genetickou poruchou, ktorá nebola detegovateľná pred očkovaním. V pondelok zasadne skupina odborníkov, komplexne rozoberie tento prípad a navrhne ďalšie opatrenia a prípadné zmeny alebo úpravy vakcinačnej stratégie,“ povedal v piatok na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Príčina úmrtia stanovená pitvou súvisela s trombózou mozgových žilových sinusov – splavov, teda žíl, ktoré odvádzajú krv z mozgu.

Táto diagnóza patrí medzi možné zriedkavé nežiaduce účinky danej vakcíny.

„Vzhľadom na existenciu genetickej predispozície k trombofilnému stavu, súvis medzi očkovaním vakcínou Vaxzevria (názov vakcíny od AstraZenecy – pozn. red.) a následnou trombózou žilového sinusu bol stanovený ako pravdepodobný,“ píše v tlačovej správe ŠÚKL.

Trombóza v mozgu

Podľa lekára Petra Sabaku vzniká takýto typ trombózy inak ako pri žilových zrazeninách napríklad v nohe.

„Zrejme u veľmi malého percenta ľudí dôjde k tomu, že keď sa vytvárajú protilátky proti koronavírusovému S proteínu, tak sa vytvoria aj protilátky proti krvným doštičkám. Spôsobia to, že sa doštičky ‚viac lepia‘ a v mozgových splavoch môže vzniknúť zrazenina,“ vysvetľuje lekár.

Dodáva však, že pravdepodobnosť, že sa niečo také stane, je veľmi malá a ide o jeden prípad z približne 200-tisíc zaočkovaných. Zároveň podľa lekára jedna strombotizovaná žila automaticky neznamená, že v mozgu prestane prúdiť krv.

Ide teda o liečiteľné ochorenie, ktoré však môže byť potenciálne smrteľné.

Podľa lekárov platí, že čím skôr sa na takéto zrazeniny príde, tým lepšie pre pacienta. Liečba môže zahŕňať napríklad podanie imunoglobulínov či liekov na riedenie krvi pod dohľadom lekárov.

Britský hematológ Adrian Newland pre BBC povedal, že podľa súčasných dát sa 75 percent ľudí, ktorých táto zriedkavá príhoda postihne, podarí vyliečiť.

Pri bolestiach hlavy treba vyhľadať lekára

Európska lieková agentúra (EMA) vydala upozornenie, že ak niekto začne cítiť silné bolesti hlavy do mesiaca od očkovania vektorovou vakcínou (teda aj AstraZenecou), mal by vyhľadať lekára.

ŠÚKL takisto upozorňuje, že pokiaľ človek pociťuje dýchavičnosť, bolesť na hrudníku, opuch a bolesť končatín, pretrvávajúcu bolesť v oblasti brucha, neurologické príznaky ako pretrvávajúcu a silnú bolesť hlavy, rozmazané alebo dvojité videnie či drobné krvné škvrny vo veľkosti špendlíkovej hlavičky pod kožou mimo miesta vpichu, treba bezodkladne vyhľadať lekársku starostlivosť.

Ide totiž o príznaky, ktoré môžu tvorbu nezvyčajných krvných zrazenín signalizovať.

„Ak by som bol mladá žena, tak by som pri súčasnej epidemickej situácii asi počkal na Pfizer. No pred dvoma-troma týždňami by som sa zaočkoval čímkoľvek, čo by bolo k dispozícii, lebo situácia bola horšia,“ hovorí Sabaka s tým, že ide o jeho súkromný názor, ktorý sa vzťahuje len na aktuálnu situáciu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie