Denník N

Ako bude vyzerať Pohoda 2021? (otázky a odpovede)

Michal Kaščák pred plagátom turné Bez ladu a skladu, ktoré sa muselo odložiť na rok 2022 rovnako ako klasická Pohoda. Foto N - Vladimír Šimíček
Michal Kaščák pred plagátom turné Bez ladu a skladu, ktoré sa muselo odložiť na rok 2022 rovnako ako klasická Pohoda. Foto N – Vladimír Šimíček

Ani tento rok nebude klasické festivalové leto. Aj pri najlepšom epidemiologickom scenári treba zabudnúť na akcie so stovkami kapiel a desaťtisícami návštevníkov. Pohoda si model špeciálnej verzie už vyskúšala vlani a teraz pripravuje ďalší. Po Pohode in the Air príde Pohoda on the Ground. Čo si konkrétne pod týmto názvom predstaviť v lete na trenčianskom letisku?

Dva festivaly, tri pódiá, päť dní

Vlani to bola virtuálna prechádzka areálom letiska, miestami, kde sa bežne návštevníci nedostanú, a mohli tam nazrieť cez streamy z koncertov slovenských a českých hudobníkov. Teraz to bude inak. Pohoda on the Ground bude trvať päť dní, od stredy 5. júla do nedele. S účasťou niekoľkých zahraničných mien aj skutočných divákov.

„Stále nie je presne isté, v akej podobe Pohoda on the Ground prebehne. Boli by sme veľmi radi, keby mohlo prísť aspoň tisíc návštevníkov plus náš tím a účinkujúci. Zatiaľ je to tisíc ľudí dokopy, takže do predpredaja dávame len 750 lístkov. Ak by bola možnosť v júli urobiť to pre dvetisíc ľudí, do toho by sme pravdepodobne išli, to by ešte zásadne nezmenilo charakter celej akcie. Pri päťtisícovej kapacite si to už neviem predstaviť,“ vraví Michal Kaščák.

Budú to vlastne dva festivaly naraz. Pre zahraničných umelcov slovenské turné s piatimi koncertmi na jednom mieste, pre domáce kapely možnosť zahrať si v niektorom z desiatich klubov na jednom mieste.

Konkrétne to znamená, že hudba bude každý deň znieť na troch pódiách. Na rozdiel od klasickej Pohody to budú zastrešené konštrukcie v tvare kruhu, takže všetci diváci budú môcť stáť blízko pri muzikantoch. Na hlavnom pódiu s priemerom 32 metrov budú každý večer hrať tie isté zahraničné kapely, dve zvyšné pódiá budú každý večer patriť iným dvom hudobným klubom z celého Slovenska.

Kto vlastne zahrá a kde?

„Vraciame sa symbolicky ku koreňom Pohody, nielen kapacitou, ale aj dôrazom na domácu scénu. Pôvodne sme rozmýšľali iba o slovenskom programe, ale potom sme sa rozhodli zohnať aj zahraničné skupiny. Takže nie je to úplný návrat ku koreňom, len čiastočný. Veď napokon aj na prvom ročníku sme mali medzinárodné zastúpenie,“ hovorí Michal Kaščák.

Na hlavnom pódiu Pohody odohrajú päť koncertov za sebou štyri britské kapely: avantrockoví Black MidiBlack Country, New Road, postpunkeri Dry CleaningPengshui. Doplnia ich Murman Tsuladze z Paríža multižánrovým koktejlom elektroniky, afrických rytmov a gruzínskych koreňov, a „Vrbovskí víťazi“ z Konga Fulu Miziki.

Účasť zahraničných hostí samozrejme záleží na tom, ako sa bude vyvíjať situácia v krajinách, odkiaľ prídu. Čiže zatiaľ je všetko potvrdené ako „subject of covid restrictions“.

Program domácej scény Pohoda zverila desiatim klubom. Samy si vybrali muzikantov (tak, aby sa mená neopakovali) a samy dostali do predpredaja každý 90 lístkov. Michal Kaščák si klubovú scénu dôkladne zmapoval na jeseň a v zime, keď s televíznym štábom prešiel Slovensko ako moderátor relácie Klubtúra. Finálnu dohodu Pohoda a kluby zverejňujú postupne do nedele 16. mája. Vyzerá to takto:

„Chceme podporiť klubovú scénu na Slovensku a ukázať, že nejde o trenčiansky festival, ale celoslovenský. Kluby sa vyberali ťažko, lebo, našťastie, dobrých klubov je na Slovensku viac ako desať. Napríklad mne niektoré v rámci nášho výberu vyslovene chýbajú. Od začiatku som mal predstavu, že by sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Festival Pohoda

Kultúra

Teraz najčítanejšie