Denník N

Nepoznáme deň, hodinu ani miesto dopadu čínskej rakety, Slovensku sa však vyhne

Raketa môže spadnúť do tejto oblasti, červenou sú miesta v Európe. Zdroj - www.eusst.eu
Raketa môže spadnúť do tejto oblasti, červenou sú miesta v Európe. Zdroj – www.eusst.eu

Dvadsaťtonová raketa najpravdepodobnejšie skončí v oceáne. Šanca, že niekoho usmrtí, je jedna k niekoľko tisíc.

Je veľká asi ako desaťposchodová budova. Váži odhadom 17 až 21 ton a na dĺžku má 30 metrov.

Čínska nosná raketa CZ-5B cez víkend spadne na Zem, no nevie sa presný deň, hodina ani miesto dopadu. Pravdepodobne to bude v Tichom alebo Atlantickom oceáne, vylúčiť sa však nedá ani pevnina.

Čínska raketa padá na Zem nekontrolovane, a tak je ťažké odhadnúť miesto. Vie sa len, že to bude niekde medzi 41,5 stupňa severnej zemepisnej šírky a 41,5 stupňa južnej zemepisnej šírky.

„Slovensko, ktoré je medzi 47. a 50. stupňom severnej zemepisnej šírky, je tak mimo ohrozenia,“ hovorí pre Denník N Jiří Šilha, astronóm z Katedry astronómie, fyziky Zeme a meteorológie Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK, ktorý sa zaoberá najmä vesmírnym odpadom.

„Ide o najväčšiu nosnú raketu, akú Čína použila,“ hovorí Šilha. Na obežnú dráhu koncom apríla dopravila prvú časť budúcej čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung, ktorá má byť hotová budúci rok.

Rýchlo rotuje

Astronóm hovorí, že naisto nevieme, či Čína nemá kontrolu nad tým, kam dopadne. Najľudnatejšia krajina sveta veľa údajov nezverejňuje, a tak vzniká „informačné vákuum“. Raketa však rýchlo rotuje, čo podľa neho znamená, že Čína „ju s veľkou pravdepodobnosťou nemá pod kontrolou“.

Šilha vysvetľuje, prečo je veľmi ťažké zistiť, kam objekt dopadne. Gravitácia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Vesmír

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie