Denník N

Z uznávaného rozhodcu sa stal za dve hodiny najväčší hlupák futbalu. Dodnes sa mu vyhrážajú smrťou

Po zápase Chelsea proti Barcelone v semifinále Ligy majstrov v Londýne 6. mája 2009. Foto - TASR/AP
Po zápase Chelsea proti Barcelone v semifinále Ligy majstrov v Londýne 6. mája 2009. Foto – TASR/AP

Druhá časť rubriky Porazení. Byť fanúšikom úspešných je ľahké, toto sú prehry, z ktorých vás porazí.

Dobrý deň,

vo štvrtok uplynulo dvanásť rokov od okamihu, keď sa rozčúlený Didier Drogba pozrel do televíznej kamery, vystrčil ukazovák rovno k očiam divákov a s hnevom v hlase prehlásil: „Je to hanba! Je to vyje… hanba!“

Od hráča Chelsea, ktorý bol všeobecne považovaný za skúseného profesionála a futbalového džentlmena, to bol nečakaný krok. Výnimočne však emócie nedokázal udržať na uzde, čo prezrádzala aj jeho zúrivá gestikulácia.

Blízko neho stál s rezignovaným výrazom v očiach jeho tréner Guus Hiddink, ktorý by Drogbu za normálnych okolností zastavil. Teraz sa však na dôraznú reakciu nezmohol.

„Bol to najhorší výkon rozhodcu, aký som kedy videl,“ hovoril o pár minút neskôr v pozápasovom rozhovore. Chelsea práve na domácom ihrisku vypadla v semifinále Ligy majstrov po remíze s Barcelonou 1:1. Hostia, ktorí hrali takmer pol hodiny v oslabení, vyrovnali v 93. minúte nechytateľnou strelou Andrésa Iniestu z diaľky do horného rohu brány.

Kým Iniesta s vyzlečeným dresom divoko oslavoval v objatí spoluhráčov, hráči Chelsea obkľúčili nórskeho hlavného rozhodcu Toma Øvreba, ktorý im počas zápasu neodpískal štyri penalty.

Na Øvreba sa po stretnutí strhla taká vlna kritiky a urážok, že ho musela ochranka tajne previezť z Anglicka po vyhrážkach smrťou od fanúšikov. Nič sa mu nestalo, no kariéra profesionálneho rozhodcu bola navždy poznačená.

„Počas dvoch hodín som sa stal z celkom uznávaného rozhodcu najväčším hlupákom medzinárodného futbalu,“ spomínal v rozhovore pre magazín Panenka. Podľa vlastných slov si je vedomý svojich chýb, v rovnakom zápase by však pískal opäť.

V druhej časti rubriky „Porazení“ sa dočítate:

  • prečo je Tom Øvrebø niektorými považovaný za najhoršieho rozhodcu v dejinách;
  • ako ho po osudnom zápase museli ukrývať pred rozzúrenými fanúšikmi;
  • čo si myslí o vyhrážkach smrťou či
  • prečo je Prehra týždňa pripísaná tenistovi Daniilovi Medvedevovi.

Rubriku Porazení vám prinášame každý piatok a môžete sa prihlásiť aj na jej odber vo forme newslettra.


Ani jedna penalta

Bol 6. máj 2009 a Chelsea hrala s Barcelonou odvetný zápas o postup do svojho druhého finále Ligy majstrov. V tom prvom, do ktorého sa dostala rok predtým, ju zdolal Manchester United. Mimochodom, tento zápas pískal slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ.

Ruskými miliónmi dotovaná Chelsea naďalej túžila po premiérovom titule v najprestížnejšej európskej súťaži a mala k nemu dobre nakročené. Po bezgólovej remíze v Barcelone sa v semifinálovej odvete spoliehala na podporu domácich fanúšikov a bezchybný výkon skúseného nórskeho rozhodcovského tímu vedeného Tomom Henningom Øvrebøm. Tu však výpočty Londýnčanov zlyhali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga majstrov

Porazení

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie