Denník N

Každý druhý, tretí deň chodím za medveďmi, aj tak ich zbadám za rok len desať

Foto - TASR
Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého, ochranár JAROSLAV SLAŠŤAN hovorí, že za posledných sto rokov nezabil medveď na Slovensku jediného človeka. K pár útokom síce dochádza každý rok, no turisti nie sú rizikovou skupinou.

V rozhovore sa dozviete:

  • či sú medvede na Slovensku premnožené,
  • ako sa správať na túre a pri táborení v prírode,
  • čo všetko robí medveď, kým zaútočí,
  • koľko sa ročne odohrá útokov na človeka.

Čo máme robiť, keď nechceme na túre stretnúť medveďa?

Je veľmi dôležité vybrať si čas na turistiku, pretože medveď je zviera s nočnou aktivitou a najväčšia pravdepodobnosť stretnutia s ním je v noci, v skorých ranných a neskorých večerných hodinách. Odporúčam chodiť po turistických chodníkoch, pretože ani jeden útok nebol zaznamenaný na turistickom chodníku. Neodporúčame ani návštevu oblastí, v ktorých sa medveď prirodzene vyskytuje, za zhoršeného počasia – v prípade dažďa, silného vetra a takých klimatických podmienok, ktoré zabránia medveďovi zavčasu nás identifikovať.

Medvedí čuch funguje úplne unikátne, vedci zistili, že je najlepší vo zvieracej ríši. Najnovšie štúdie ukazujú, že medveď má až 2 100-krát lepší čuch ako človek. Okrem toho majú veľký hipokampus, čo je časť mozgu využívaná na pamäť, ktorá hrá dôležitú úlohu pri konsolidácii informácií z krátkodobej pamäti do dlhodobej pamäti a pri priestorovej orientácii. Preto si dokážu vytvoriť akúsi databázu pachov.

Medveď hnedý. Foto – Jaroslav Slašťan

Veľmi jednoducho povedané, medvede si dokážu „vytiahnuť z pamäti“ akési pachové mapy, ktoré používajú na orientáciu. Dokážu si zapamätať pach iných medveďov, rozoznávajú aj pach konkrétnych ľudí, ktorí sa pohybujú v ich domovskom okrsku a ktorých stretávajú. Vďaka unikátnemu čuchu a mozgu si dokážu zapamätať, kde sa nachádzajú prirodzené zdroje potravy, kde nájdu nezabezpečené kontajnery s ľahko dostupnou potravou, kde stretli človeka a kde im hrozilo nejaké nebezpečenstvo.

Hovoríte o zlom počasí, no na jeseň býva aj niekoľko týždňov hmla. Turista nebude tak dlho sedieť doma. Alebo môže prísť náhla zmena počasia so silným dažďom. Ako postupovať v takom prípade?

Skôr myslím také veterné podmienky, ktoré zabránia medveďovi identifikovať človeka včas, teda rýchlosť a smer vetra alebo znížené pásmo počuteľnosti počas dažďa a búrky. Ak je inverzia a pofukuje slabší vietor, to nie je problém. Platí, že čím bližšie človek stretne alebo vyruší medveďa, tým je riziko útoku väčšie.

Útok má obranný charakter, nie predačný. My ľudia nie sme pre medveďa potravou a zdravý jedinec kontakt s človekom nevyhľadáva, radšej sa mu vyhne. Veľakrát sa stáva, že medveďa stretneme a ani o tom nevieme. Medveď nás zaregistruje, my jeho nie. Táto šelma každú situáciu pri stretnutí s človekom starostlivo zhodnotí.

Jaroslav Slašťan. Foto – archív J. S.

Je pravda, že keď sa medveď postaví na zadné, chce sa len rozhliadnuť?

Áno, medveď neútočí na zadných nohách, keď má horšiu stabilitu ako na všetkých štyroch končatinách. Medveď útočí úderom labou, hryzením alebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Medvede

Ochrana prírody

Rozhovory

Turistika a outdoor

Slovensko

Teraz najčítanejšie