Denník N

Košická lekárka: Ľudia sú pred očkovaním v strese, niektorých odrádza rodina. Musím ich podporiť, že sa rozhodli správne

Lekárka Marianna Tirpáková hovorí, že je dôležité s človekom komunikovať aj v očkovacej miestnosti, zvlášť pokiaľ príde vystresovaný. Foto N - Peter Lazár
Lekárka Marianna Tirpáková hovorí, že je dôležité s človekom komunikovať aj v očkovacej miestnosti, zvlášť pokiaľ príde vystresovaný. Foto N – Peter Lazár

Podľa lekárky Marianny Tirpákovej je dôležité, aby sa s ľuďmi komunikovalo aj v očkovacej miestnosti. Paradoxne, pomáha aj to, keď sa im opíše, aké vedľajšie účinky môžu očakávať. Vďaka tomu o nich získajú konkrétnu predstavu.

Lekárka z košickej rádiológie Marianna Tirpáková viedla za posledné mesiace desiatky rozhovorov o očkovaní. S váhajúcimi komunikuje vo svojom okolí, na sociálnych sieťach aj priamo v očkovacej miestnosti. Mnohí ľudia podľa jej skúseností odmietajú očkovanie pre nedostatok informácií.

Iní sa zasa potrebujú ešte aj tesne pred podaním vakcíny utvrdiť v tom, že sa rozhodli správne. Nezriedka ich totiž od takého kroku odhovárala aj vlastná rodina.

„Pravidelne vysvetľujem ľuďom, že si nemusia brať automaticky po vakcíne paralen, pokiaľ sa im nezvýši teplota. Stalo sa nám aj to, že sa človek v očkovacej miestnosti otočil, keď sa dozvedel, že má dostať AstraZenecu,“ hovorí lekárka, ktorá pôsobí na oddelení rádiodiagnostiky a zobrazovacích metód v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach.

Aký najoriginálnejší dôvod, prečo sa človek nechce očkovať, ste doteraz počuli?

Najoriginálnejší bol asi jeden mladý muž, ktorý mi v nemocnici povedal, že sa obáva toho, že by po vakcíne zostal neplodný. A keďže chce mať deti, tak sa očkovať nedá.

Čo ste mu na to povedali?

Zaskočil ma. Nebola som absolútne pripravená na to, že niekto môže tieto dve veci spájať. Skúsila som si aj predstaviť, akým mechanizmom by mohla vakcína, ktorú dostane človek do svalu a ktorú prijímajú svalové bunky, ovplyvniť plodnosť. A vôbec to pre mňa z medicínskeho hľadiska nebolo možné pochopiť.

Keby vám niečo také povedal človek teraz, ako by ste reagovali?

Asi by som sa ho spýtala,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Košice

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie