Denník N

Čo ponúka Svätá Helena – ostrov, na ktorom sa Napoleon pred 200 rokmi unudil na smrť

Napoleon na Sv. Helene. Obraz Franza Xavera Sandmanna z roku 1820. Zdroj - Wikimedia (public domain)
Napoleon na Sv. Helene. Obraz Franza Xavera Sandmanna z roku 1820. Zdroj – Wikimedia (public domain)

Obyvatelia Svätej Heleny dúfali, že dvojsté výročie skonu bývalého francúzskeho cisára naštartuje premenu odľahlého ostrova v južnom Atlantiku na turistickú destináciu. Pandémia však ich plány zmenila.

Napoleonov život bol plný bitiek a padlý francúzsky cisár v nich pokračoval aj počas núteného exilu na odľahlom ostrove Svätá Helena, kde ho Briti držali ďaleko od medzinárodného diania.

V týchto bojoch už nešlo o presuny armády cez celú Európu, ale o to, či si v exile v južnom Atlantiku dokáže od svojich väzniteľov vydupať lepšie ubytovanie bez krýs a plesní, než akým bol jeho priestranný, no na veternom kopci umiestnený Longwood House.

Po urputných listových výmenách s guvernérom ostrova Hudsonom Lowom, ktorého neznášal tak, že sa s ním odmietal osobne stretnúť, sa mu to podarilo. Ale kolaudácie nového obydlia už sa nedožil – zomrel 5. mája 1821 v nedožitých 52 rokoch.

Longwood House na Sv. Helene, kde Napoleon strávil posledné roky života. Foto – TASR/AP

Čo napísať na náhrobok

Najpravdepodobnejšou príčinou Napoleonovej smrti bol nádor žalúdka, pre ktorý mal genetické predpoklady po otcovi Carlovi. Toho takisto zo sveta v nízkom veku odviedla rakovina. K šíreniu choroby zrejme prispela aj neustále zlá nálada, ktorou korzický bojovník na Svätej Helene trpel.

Spolupracovníkom zo svojej medenej vane – dodnes sa dá spolu s ďalšími 900 autentickými predmetmi vidieť v Longwood House – diktoval svoj životopis. Napísal tam knihu o svojom hrdinovi Iuliovi Caesarovi. Dokonca študoval angličtinu, aby si mohol čítať noviny, pretože k francúzskym sa, pochopiteľne, nedostal. Ale čo je taká aktivita pre niekoho, kto predtým dvadsať rokov tvoril dejiny?

S postupujúcim časom rezignoval aj na prechádzky po vulkanickom ostrove a len sa váľal v posteli alebo mlčky hľadel na vlny Atlantiku.

Jeho priaznivci, ktorých bolo v čase jeho vyhnanstva plné nielen Francúzsko, však nechceli prirodzenú príčinu smrti prijať. Namiesto toho ukazovali prstom na Britov, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Svet

Teraz najčítanejšie