Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O Číne ako papierovom drakovi, ktorý je oveľa slabší, než akým sa javí byť

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Čínski vojaci trávia až 30 percent času štúdiom komunistickej ideológie. Skrátka, sila čínskej armády je optický klam.

David Frum je v americkej žurnalistike ťažká váha, okrem iného písal aj prejavy prezidentovi Georgeovi W. Bushovi v rokoch 2001 a 2002. Teraz je členom redakcie mesačníka The Atlantic, kde práve publikoval zaujímavý text o Číne.

Svetová debata o tom, kedy Čína predbehne USA v ekonomike aj vojenskej sile, sa prikláňa k názoru, že sa to stane čoskoro a že Čína je nielen najväčším vyzývateľom Západu a demokracie, ale aj najväčšou hrozbou.

Frum to nespochybňuje a cituje prezidenta Joea Bidena, ktorý považuje čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga za autokrata presvedčeného, že „demokracia nedokáže v 21. storočí súťažiť s autokraciami“. Aj preto si Biden podľa reportéra CNN Jeremyho Diamonda myslí, že to, ako sa počas svojho volebného obdobia dokáže vyrovnať s Čínou, bude „kľúčový test, podľa ktorého ho bude hodnotiť história“.

Frum však v situácii všeobecného strachu z Číny prichádza kvôli vyváženosti s iným názorom, ktorý vykresľuje Čínu ako „papierového draka“. Frum pritom vychádza najmä z knihy Michaela Beckleyho, amerického znalca čínskej armády a ekonomiky.

Podľa neho sú čínske úspechy veľmi preceňované a tie americké sú, naopak, podceňované. Iste, Čína zrejme prekoná v HDP Ameriku a o desať rokov sa môže stať najväčšou ekonomikou na svete. Lenže takou bola aj pred 200 rokmi a to z nej ešte nerobilo superveľmoc.

Iste, Čína vo veľkom zbrojí, má už dve lietadlové lode a miliónovú armádu. Lenže ako je to naozaj? Čínski piloti nalietajú ročne o 150 hodín menej ako americkí a čínski vojaci trávia až 30 percent času štúdiom komunistickej ideológie. Skrátka, sila čínskej armády je optický klam.

Podobný stav je v školstve. Testy, v ktorých čínski študenti vychádzajú v matematike lepšie ako americkí, sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Joe Biden

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie