Denník N

Starnúcu Čínu môže už onedlho čakať prílišná nerovnosť

Žena na bicykli s rúškom na tvári v Pekingu 22. októbra 2013. Foto – TASR/AP
Žena na bicykli s rúškom na tvári v Pekingu 22. októbra 2013. Foto – TASR/AP

Obyvateľstvo Číny je na svojom vrchole. Ak vedenie nenájde správne opatrenia, bremeno starnúcej populácie ponesú najmä ženy a vidiečania.

Autorka je komentátorka Bloomberg View

„Ženy nesú na pleciach polovicu nebies,“ uviedol predseda Mao Ce-tung. Pretože sa čínska populácia, ktorá dáva tradične prednosť mužom, rýchlo zmenšuje a starne, je pravdepodobné, že práve ženy ponesú hlavnú časť ťarchy, ktorú spôsobí pokles počtu obyvateľstva.

Ak bude mať krajina menej obyvateľov, nemusí to automaticky znamenať katastrofu. No bez výrazných reforiem dôchodkového zabezpečenia, zdravotníctva a ďalších reforiem sa zvýšia už aj tak znepokojujúce nerovnosti medzi jednotlivými spoločenskými triedami, regiónmi a pohlaviami. To je zlá správa najmä pre vládu, ktorá si nadovšetko cení sociálnu stabilitu.

Zrýchľujúci sa proces

Z výsledkov sčítania ľudu, ktoré sa pred rokom 2020 konalo raz za desať rokov, Peking vymazal zmienky, že čísla ukazujú pokles. Štatistický úrad uviedol, že čísla rástli, zatiaľ čo štátny denník Global Times citoval demografov, ktorí predpovedajú populačný vrchol už v roku 2022, čo je stále oveľa skôr, ako ukazovali predchádzajúce odhady.

V skutočnosti na tom, či pokles nastane o pár rokov skôr alebo neskôr, záleží len málo. Smer vývoja bol už istý čas jasný, pretože ešte predtým začala vysychať dovtedy neobmedzená ponuka pracovnej sily na vidieku. V minulom roku bolo registrovaných necelých 1,8 milióna novorodencov, čo je v porovnaní s rokom 2019 pokles o takmer 15 percent.

Čína v tom nie je sama: vo svete už žije viac ľudí vo veku nad 64 rokov ako detí do 5 rokov. Najľudnatejší národ sveta však zostarne skôr, ako zbohatne, a deje sa to veľmi rýchlo najmä v dôsledku desaťročia trvajúcej politiky obmedzovania rodín na jedno dieťa. Miera plodnosti okolo 1,7 dieťaťa na ženu je podľa OSN už hlboko pod hranicou zachovania populácie.

Demografi ako Peter McDonald z Melbournskej univerzity však odhadujú skutočnú mieru bližšie k 1,3, čo znamená oveľa rýchlejšie znižovanie počtu obyvateľstva. Ako zdôrazňuje, tento účinok sa zväčšuje nevyváženým pomerom pohlaví v mladších generáciách. V roku 2019 bolo v Číne zhruba až o 30 miliónov viac mužov ako žien.

Problém s penziami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Komentáre

Teraz najčítanejšie