Denník N

Nedeľná nekázeň: Viera nie je patent na pravdu

Jozef Tiso u ríšskeho kancelára Adolfa Hitlera 13. marca 1939. Foto – archív TASR
Jozef Tiso u ríšskeho kancelára Adolfa Hitlera 13. marca 1939. Foto – archív TASR

Potrebujeme viac dialógu a pochopenia ako nálepiek.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V sobotu sme oslávili sviatok víťazstva nad fašizmom. Fakt, že žijeme v mieri už 76 rokov, nesmierne teší. Je to totiž jedna celá generácia, ktorej život nezničili zákopy, samota rozdelených rodín a strach z dennodenne blízkej smrti. Samozrejme, že vnímam tvrdé roky komunizmu, ktoré odpovedali totalitou na totalitu, avšak koniec II. svetovej vojny bol nádychom pre ľudskú dôstojnosť a porážkou nenávisti rozdielností.

Každý rok sa však na začiatku mája vyroja komentáre o klerofašizme, katolibane, kresťanstve, ktoré je s fašizmom na kosť prepojené. A to ma desí, podobne ako sama totalita. Ide totiž o nepochopenie kresťanstva: na jednej strane z pohľadu tých, čo kresťanstvo takto vnímajú, a na druhej strane tých, ktorí ho tak chcú žiť. Skutočné kresťanstvo si však dôstojnosť človeka a jeho slobodu nesmierne váži. V texte vám preto ponúknem dva pohľady na kresťana, cez ktoré chcem ukázať, že hádzať všetkých do jedného vreca nedáva zmysel.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie