Denník N

Bol veselý aj temný, väčšina historiek s ním je nepublikovateľná. Kamaráti spomínajú na hudobníka Braňa Alexa

Braňo Alex (19. 12. 1965 - 6. 5. 2021). Foto - Jozef Barinka
Braňo Alex (19. 12. 1965 – 6. 5. 2021). Foto – Jozef Barinka

Vo februári 2016 zomrel bubeník Ďuro Černý, teraz prišli gitarista SVEŤO KORBEĽ a spevák Miloslav „WHISKY“ Láber o ďalšieho dlhoročného spoluhráča a blízkeho priateľa. Braňo Alex bol basgitaristom, skladateľom aj textárom, zakladal skupiny Zóna A aj Slobodná Európa. V roku 2012 musel pre zdravotné problémy skončiť s aktívnym hraním. K hudbe sa vrátil pred piatimi rokmi ako spevák, keď dal dokopy projekt This is punkrock from Transylvania. Zomrel 6. mája v Bratislave doma počas spánku. Mal len 55 rokov.

Kedy ste sa prvýkrát s Braňom stretli a kedy ste s ním hovorili naposledy?

Sveťo: S Braňom som sa spoznal, ešte keď som mal 12 rokov. Bolo to na Kmeti (Kmeťov park – pozn. red.), kde sa schádzala prvá pankáčska banda v Bratislave. Hneď sme si padli do oka a boli sme nerozlučná dvojica. Poslednýkrát som s Brankom hovoril minulý pondelok a utorok. V pondelok sme sa dohodli, že o pätnástej za ním skočím, a už keď som bol v aute na ceste k nemu domov, zavolal mi, aby sme to preložili na utorok, lebo sa necíti dobre a skúsi si pospať. No a v utorok mi zavolal, že mu to je ľúto, ale necíti sa dobre. To boli naše posledné rozhovory.

Whisky: Braňo bol pre mňa legenda už niekedy v roku 1987, keď sa ku mne dostali nahrávky Zóny A. Pamätám sa, ako som ho v tom čase prvýkrát videl u Mamuta, mal budovateľské tričko s reklamou na žatvu s nápisom Ani zrno nazmar. Odvtedy sme sa poznali a občas sme aj so Sveťom v Mamute sedávali pri jednom stole. Naposledy som s ním hovoril asi pred desiatimi dňami, volal mi, mal dobrú náladu, dával svoje klasické fóriky a pamätám sa, ako som si vravel, že je to stále ten istý Brančák ako voľakedy… Napriek všetkému…

Aký bol ako muzikant a kamarát?

S.: Bol to veľmi charizmatický a prirodzene inteligentný človek, ktorý veľmi rád šíril zábavu a dobrú náladu. Mal som ho veľmi rád. Ale to asi každý, kto ho spoznal. Bol to, samozrejme, najlepší punkový basgitarista a skvelý autor nesmrteľných songov.

W.: To by bolo strašne nadlho. Ako muzikant bol excelentný. Keď bol triezvy, tak bol veľký zážitok hrať s ním koncert. Pamätám si,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie