Denník N

Bidenova druhá rodina. Slávny vlak pasažierom už 50 rokov ukazuje skutočnú Ameriku

Americká železničná sieť Amtrak oslavuje 50 rokov. Foto – Unsplash/Hari Paniker
Americká železničná sieť Amtrak oslavuje 50 rokov. Foto – Unsplash/Hari Paniker

Ikonický americký vlak Amtrak oslavuje päťdesiate narodeniny. Dá sa ním precestovať Amerika alebo byť za dvadsať minút z dediny v meste. Jazdia ním dobrodruhovia aj obyčajní Američania, chudobní aj bohatí.

Ak si chcete urobiť predstavu o tom, ako Američania vnímajú svoju slávnu železničnú sieť Amtrak, skúste im povedať, že ním hodláte precestovať Ameriku.

Dostanete v zásade tri typy reakcií – prekvapenie, pochopenie a obavy.

Amtrak je americký fenomén, ktorý je pre niektorých každodenným chlebom, pre iných prázdninovým dobrodružstvom a pre ďalších americkým variantom Vraždy v Orient Exprese. A všetci majú tak trochu pravdu.

Z New Yorku do L. A. za 61 hodín

Bežní Američania, zvyknutí tráviť hodiny denne v aute alebo lietať za pár desiatok dolárov z jedného mesta do druhého, len ťažko chápu, čo vidia Európania na mnohohodinovej štreke, ktorá je niekoľkonásobne drahšia.

Veď taká cesta z New Yorku do Los Angeles, jedna z najznámejších trás Amtraku, trvá 61 hodín a stojí 960 dolárov. Ak by ste si priplatili za lôžkový vagón, vyjde vás na to 1089 dolárov, v prepočte približne 900 eur. Tá istá vzdialenosť lietadlom trvá šesť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Doprava

Svet

Teraz najčítanejšie