Denník N

Slovenské jahody sú istota. O tých zo zahraničia je ťažké zistiť, kedy a kde boli dopestované

Slovenské jahody sú istota. O tých zo zahraničia je ťažké zistiť, kedy a kde boli dopestované i to, akými látkami boli ošetrené, hovorí Peter Kelemen z Farmy Beri.

Poľnohospodári z obce Bruty na južnom Slovensku ponúkli milovníkom sladkých jahôd novú odrodu už koncom marca. Bežne nás pritom vôňa a chuť jahôd opantáva neskôr. Umožnila im to odvaha a nemalé investície do moderných technológií. Prečítajte si rozhovor s Petrom Kelemenom, spolumajiteľom Farmy Beri, v ktorej sa pestujú jedinečné Slahôdky.

Na pulty slovenských obchodov ste už koncom marca priniesli prvé slovenské jahody sezóny. Doposiaľ sme na ne museli čakať do mája, júna. Ako sa vám to teda podarilo?

Naším cieľom je zavádzať do slovenského poľnohospodárstva inovácie. Pred siedmimi rokmi sme sa rozhodli  pestovať na farme Beri cherry paradajky dvanásť mesiacov v roku. Tento projekt sa veľmi osvedčil, a preto sme chceli priniesť ďalší obľúbený produkt. Voľba bola jasná – jahody. Tie pestujeme v unikátom skleníku na juhu Slovenska, ktorý je jediný svojho druhu v strednej Európe. Je vykurovaný obnoviteľnými zdrojmi a jahody v ňom rastú ekologickým spôsobom. Slahôdky, ako sa naše jahody volajú, sme sadili už v januári, preto ich môžeme právom nazvať –  prvými slovenskými jahodami a aj prvým skutočne slovenským ovocím v sezóne.

Neublížili vám teda ani aprílové mrazy?

Klíma sa globálne mení a poľnohospodári v súčasnosti musia čeliť veľkým problémom. Na jednej strane je to nevyspytateľné počasie, ktoré aj teraz prinieslo v apríli mrazy, tie dosahovali aj na západnom Slovensku cez mínus 9 stupňov Celzia. Na strane druhej sú to extrémne suchá či krupobitie, ktoré dokážu závažne poškodiť úrodu. Tomuto sme sa chceli vyhnúť a volili sme inovatívny spôsob pestovania formou skleníkov. Vďaka spomínanému vykurovaniu obnoviteľnými zdrojmi je teplota v skleníku aj počas chladného obdobia zabezpečená na príjemných 16 stupňov. Mráz preto pre naše jahody nie je žiadnou hrozbou.

Spomínali ste, že vaša nová odroda jahôd dostala meno Slahôdky. Máme tu teda sladkú chuť, jedinečné pestovanie v skleníku. Je tu ešte niečo, čím sú Slahôdky výnimočné?

Slahôdky sú celý deň na slnku a oberajú sa až vtedy, keď sú úplne dozreté. Preto sa nedajú s tými z dovozu chuťovo porovnať. Rastliny sú zasadené v rašelinovom substráte a zavlažované dažďovou vodou. Tá sa zbiera zo striech skleníkov do zberných jazierok umiestnených v ich blízkosti. Následne ju kombinujeme s vodou zo studne, ktorá má pre jahody ideálne pH. Skleníkové jahody sú navyše v uzavretom priestore, kde sa na ochranu pred škodcami používa biologická ochrana. Ide o prirodzený systém ochrany. O tú sa starajú chrobáky, pavúky a larvy, ktoré ničia škodcov. Slahôdky sú chránené BIO-logickou ochranou. Dobré chrobáčiky chránia rastlinku pred tými zlými. Ide teda o prirodzený systém ochrany.

Nemalé finančné prostriedky ste investovali do inovatívnych technológií na ich pestovanie. Prečo ste sa rozhodli pre tak vysokú investíciu?

Tak ako sa mení svet, tak sa mení aj poľnohospodárstvo. Plodiny, ktoré si dokážeme vypestovať na Slovensku, by sme nemali dovážať. Pestovaním plodín na Slovensku znižujeme uhlíkovú stopu a dávame prácu miestnym ľuďom. Moderné technológie nám to dovoľujú. Na menšej ploche dokážeme vypestovať viac. Pre porovnanie: na poli vieme na metri štvorcovom dopestovať jeden kilogram jahôd. V modernom skleníku je to desaťkrát viac, navyše so zníženou spotrebou vody. Zákazník radšej uprednostní slovenské jahody, pri ktorých vie, kedy a kde boli dopestované. Inovatívne poľnohospodárstvo je budúcnosť, a preto sme sa rozhodli investovať.

Aký je váš názor na pestovanie jahôd na poliach. Ľudia obľubujú samozber, dokonca má u nás aj akúsi tradíciu. Je to pre pôdu a jahody vhodný štýl pestovania?

Pestovanie na poli prináša riziká v podobe dažďov, krupobitia a podobne. Na poli nie je možné použiť biologickú ochranu, akú využívame v skleníku. Ďalšou nevýhodou je, že tieto jahody sú vhodné iba na samozber, do reťazca sa nedostanú, pretože nespĺňajú určité parametre ako je kvalita a chuť. Aj to je dôvod, prečo sa do obchodov dovážajú jahody zo zahraničia.

Aký je rozdiel medzi zahraničnými jahodami a tými slovenskými?

Slovenské jahody sa oberajú, až keď sú úplne dozreté. Zákazník presne vie, kde boli jahody dopestované a v akých podmienkach. To pri tých zahraničných často nevie. Známe nie sú ani informácie o použitých postrekoch. Aby boli jahody zo zahraničia na našich pultoch čerstvé, musia sa oberať nedozreté, čím strácajú chuť aj vôňu.

Skleník, akým vaša farma disponuje a zároveň aj hi-tech technológia pestovania jahôd, nemá v našich končinách konkurenciu. Čo všetko je možné vaším systémom na Slovensku celoročne vypestovať? Je  možné  povedať, že v pestovaní ovocia a zeleniny budeme sebestačnejší?

Momentálne dostavujeme ďalšie plochy na pestovanie jahôd. Naším cieľom je stať sa aj v tomto druhu ovocia sebestačnými, tak ako pri paradajkách. Naša farma je členom družstva Ovozela, ktoré združuje pestovateľov ovocia a zeleniny. Na viac ako 100 hektároch skleníkov,  špeciálnych fóliovníkov a moderných sadov pestujeme cherry paradajky, čučoriedky, uhorky, papriky a ďalšiu zeleninu a ovocie.

A čo udržateľnosť na vašej farme, vo vašom skleníku. Ako je garantovaná?

Pri pestovaní šetríme každou kvapkou, keďže voda je v poľnohospodárstve veľmi cenná. Prebytočná voda sa zozbiera drenážnym systémom, znova sa prefiltruje a ide opäť ku sadeniciam. Skleníky sú riadené softvérom, ktorý má na starosti otváranie a zatváranie okien tak, aby bola zabezpečená stála cirkulácia vzduchu, teplota a vlhkosť. Ak je slnko príliš silné, automaticky sa zatiahne tieniaca fólia, aby sa rastliny nespálili. Rovnako systém kontroluje aj závlahu, recykláciu vody či CO2. Cieľom farmy Beri je zachovávať najvyššie štandardy pri pestovaní ovocia a zeleniny. Farma Beri tiež získala certifikát GLOBAL G.A.P., ktorý garantuje bezpečnosť plodín, tiež istotu pre zákazníka, že ovocie a zelenina je vypestovaná v súlade so zásadou trvalej udržateľnosti s ohľadom na životné prostredie a verejné zdravie. Tento certifikát každoročne obnovuje.

Môžeme sa teda tešiť na Slahôdky celoročne a kde sa dajú kúpiť?

Slahôdky plánujeme pestovať celoročne. Jahody sa dajú kúpiť v každom supermarkete, ktorý podporuje slovenských farmárov a pomáha im.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie