Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O príčinách náhlej premeny Putinovho režimu z relatívne mierneho autoritárstva na tvrdú diktatúru

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Mark Galeotti, autor kníh o Rusku a Vladimirovi Putinovi, bol vždy veľmi opatrný v pomenúvaní Putinovho režimu ako autoritárskeho. Skôr ho nazýval „hybridným“ alebo „postmoderným autoritarizmom“. Teraz však vo svojej analýze prichádza k záveru, že Putinov režim sa mení na klasický autoritarizmus, a premýšľa o dôvodoch, pre ktoré sa to deje.

Keď Putin budoval svoj režim, spoliehal sa viac na kontrolu než na strach a násilie. Inštitúcie ako parlament či politické strany boli síce iba na okrasu, ale Putin si dal záležať na tom, aby navonok mal jeho systém znaky formálnej demokracie.

Silové zložky vrátane tajnej polície síce boli pripravené kedykoľvek nasadiť represiu, ale Putin ich držal na uzde a skôr sa spoliehal na to, že obyvateľstvo sa uspokojí s rastúcou životnou úrovňou.

Dve dekády to v podstate fungovalo. Kvalita života rástla, elita mohla bohatnúť, do istej miery režim umožňoval žiť aj svojim kritikom a aktivistom, dokonca aj malému počtu nezávislých médií.

Lenže nedávno sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie