Denník N

Konflikt záujmov podľa OĽaNO: Kolíková je problém, biznis štátneho tajomníka s antigénovými testmi neprekáža

Igor Matovič a predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš. Foto - TASR
Igor Matovič a predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš. Foto – TASR

Aktualizované o 18.30: Vedenie OĽaNO má rozdielny prístup ku konfliktu záujmov. Na svojho štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva Kamila Száza, ktorý robí biznis s antigénovými testmi, nie je také prísne. Poslanec OĽaNO Milan Vetrák to kritizuje.

Ako pravá ruka ministra zdravotníctva má dosah na to, ako sa bude dariť jeho biznisu s antigénovými testmi. Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Kamil Száz vedeniu OĽaNO neprekáža, hoci rezort v týchto dňoch pripravuje nové pravidlá pre mobilné odberové miesta, s ktorými podniká.

Líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič chce, aby pre konflikt záujmov skončila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), v prípade Száza mu stačí, ak nebude porušovať zákon týkajúci sa konfliktu záujmov.

Ten neporušila ani Kolíková, potvrdzuje aj poslanec OĽaNO a právnik Milan Vetrák, ktorý v parlamente vedie ústavnoprávny výbor a má na starosti prípravu novely zákona o konflikte záujmov. „Nekonala v rozpore s týmto zákonom, problém je skôr v etickej rovine,“ vraví Denníku N Vetrák.

Podľa zoznamu, ktorý zverejňuje ministerstvo zdravotníctva na čele s Vladimírom Lengvarským (takisto nominant OĽaNO), dve Százove firmy stále prevádzkujú v rôznych mestách Slovenska 19 momiek, ktoré pre štát robia ľuďom antigénové testy.

Ministerstvo práve dokončuje novú testovaciu stratégiu, od ktorej budú závisieť aj zárobky momiek, a teda aj Százových spoločností.

Nový štátny tajomník Száz konflikt záujmov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Mária Kolíková

OĽaNO

Plošné testovanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie