Denník N

List človeku, čo sa tešil, že zdieľa Lasicov list

Foto - TASR
Foto – TASR

Kým klikáš na tlačidlo “Zdieľať” a myslíš si, ako si to natrel systému a všetkým tým vychcálkom, čo na ňom parazitujú, systém sa na tebe skvele baví.

Milý človek,

čo si nedávno s najlepšou vôľou zdieľal onen internetom vandrujúci text, v ktorom niekto podpísaný ako Milan Lasica robí niečo, čo sa tebe zdalo ako nekompromisné nastavenie zrkadla dnešnej spoločnosti, jej chorému systému a zvráteným hodnotám.

Vedz, že v prvom momente som pocítil voči tvojej existencii istú formu hnevu a mal som chuť ťa urážať, čo som aj na rôznych miestach spravil, dokonca opakovane a prvýkrát už pred tromi rokmi.

Ale potom som sa na to vyspal, ráno som sa čírou náhodou zobudil vo svojom zriedkavom empatickom ja a tak ti teraz chcem radšej pomôcť, varovať ťa.

Prosím, vo vlastnom záujme čítaj pozorne, pokús sa o to, i keď to pravdepodobne bude prvýkrát v tvojom živote. Hrozí ti totiž veľké nebezpečenstvo.

Ide ti o sebaúctu

Keby som sa živil prevádzkovaním nejakých podvodných pyramídových hier, rýchlo spravím inzerát s asi takýmto textom: “Nenechaj sa okrádať nenažranými bankami. Investuj naozaj výhodne s garantovaným úrokom 40% a celkom bez rizika!”. Potom by som zaplatil Facebooku, aby ho zobrazil každému, kto zdieľal onen socialisticko-nostalgický pamflet.

Inzerát by mohol znieť aj mierne inak a produktom by mohol byť hocijaký podvod, pri takejto presne zameranej cieľovej skupine by som bol dokonca ochotný uveriť aj v úspech starého dobrého nigérijského scamu.

Prečo si myslím, že práve ty si ideálnou obeťou podobných biznis plánov za hranicou zákona? Pretože si nedávno o sebe prehlásil, že uveríš čomukoľvek. Zdieľaním toho textu si to tresol na svoju sociálnu stenu, nech celý svet vidí. Na virtuálnom čele ti svieti neónový nápis “Odrb ma!”. A to je v dnešnom a vlastne aj hocijakom inak časovo situovanom svete, veľmi nebezpečné.

Zatiaľ ti asi nejde priamo o život. O peňaženku, sebaúctu a volebný hlas však určite!

Rozmenené na drobné, hocikto kto by s tebou rád vytrel podlahu, sa o tebe dozvedel približne nasledovné:

1. Tvoje sebavedomie sa ti snaží ublížiť

Neroznať Lasicov text od textu, ktorý niekto len podpísal jeho menom nie je žiadna hanba.

Problém je myslieť si o sebe, že ho rozoznám a napriek tomu ho nerozoznať.

Problém je uveriť, že som nositeľom rozumu a vložiť peniaze do BMG Investu, lebo tam majú napísané, že “Zisk z rozumu” a tým pádom to musí byť to pravé pre mňa.

2. Si v podstate negramotný

Ok, vieš písať, čítať a troška aj počítať. Ale žijeme v 21. storočí, z podstatnej časti aj na internete a ty nevieš použiť ani len Google, aby si zistil, že onen Lasicov text je hoax starší ako tvoje facebookové konto.

Máš k dispozícii všetku múdrosť sveta dostupnú na tri kliky, aby si v každej chvíli mohol verifikovať svoje rozhodnutia a nepoužívaš ju. Buď to fakt nevieš, alebo si myslíš, že to nepotrebuješ a potom je to skôr záležitosť bodu 1.

Každopádne sa prechádzaš po mínovom poli s dôverou v mapu nejakého nákupného centra, čo si vzal z detského kútika.

3. Meno je pre teba viac ako obsah

Kedysi dávno, ten text jeho pravý autor uverejnil na internete len tak bez akéhokoľvek podpisu. A vieš, čo sa stalo?

Nič! Dlho nič. Potom k nemu odniekiaľ pribudol falošný podpis Milana Lasicu a virálne sa šíriaci detektor individiálnej tupoty bol na svete! Ľudia, a teraz sa budeš márne tváriť, že ty rozhodne nie, sa naň zrazu začali pozerať celkom inak, pretože tam bolo meno, ktoré v celkom iných kruhoch predstavuje múdrosť, inteligenciu a trefnosť.

Nezávisle od toho, že obsahom sú chobotiny, ktoré priamo protirečia všetkému, čo skutočný Milan Lasica v minulosti hlásal a publikoval, zrazu ste prestali rozmýšľať a začali slepo zdieľať. Lebo Lasica.

To predsa nemôžu byť hlúposti, keď tam je také meno. Lebo Lasicovmu menu uveríš aj o polovicu menšie rožky, napriek tomu, že k dvadsiatim dekom tresky ti aj dnes stačia tri, rovnako ako pred rokmi.

Tento druh slepej ignorancie ťa raz môže celkom zamrzieť. Jedného dňa ti niekto predá fabriku na diskety, ak sa dohodne s Lasicom, tak je to.

4. Miluješ fňukanie

Toto je ten najväžnejší problém. Si predvídateľný ako vtipy Ivana Vojteka. Miluješ fňukať nad svojim osudom a každý kto ti to umožní dostane od teba presne to, čo potrebuje. Porozpráva ti o štyrikrát prebaľovanom masle, Číňanoch čo chodia po tvojich uliciach, prípadne o dvanásťhlavom drakovi, čo ti chce vziať tvoju zubnú kefku, pretože ich potrebuje hrozne veľa a ty sa s tým stotožníš.

Máš to rád natoľko, že keď ti tvoji blízki chcú urobiť radosť, nepovedia, že dobre vyzeráš, ale že si úplný chudák, ktorý však za nič nemôže. Keď sa môžeš ľutovať, vypneš mozog.

Keď ti dá niekto pocit, že za všetko (aj za to čo neexistuje, ako sa ukázalo na tomto prípade) môže niekto iný, zožerieš všetko, čo ti povie.

Kým ty klikáš na tlačidlo “Zdieľať” a myslíš si, ako si to natrel systému a všetkým tým vychcálkom, čo na ňom parazitujú, systém sa na tebe skvele baví.

A neostane len pri zábave. Keď sa už raz verejne prihlášiť k ľuďom, čo nepremýšľajú, pohroma je otázka času.

Finty, ktorými sa dajú získať tvoje sympatie a ovládať tvoje konanie si dokáže osvojiť ktokoľvek. Od predavačov teplej vody, cez konšpirátorov až po politikov.

Stačí vedieť, že sa oplatí ich vyskúšať práve na tebe. V tom spočíva tvoja zraniteľnosť a bohužiaľ, sekundárne, tým že ľudí ako ty je priveľa, sú vďaka demokracii zraniteľní aj ľudia, čo nie sú ako ty.

Sám si nebezpečný len pre seba a nemuselo by to nikoho trápiť ale vo veľkých dávkach je vaša predvídateľná manipulovateľnosť nebezpečná pre celú spoločnosť.

Vygoogli si Descarta

René Descartes kedysi povedal, že rozum je tou najspravodlivejšie rozdelenou vecou na svete, keďže sa ešte nikto nesťažoval, že dostal málo.

Ty i ja sa na tom zasmejeme, lebo si myslíme, že práve nás sa to netýka a pritom sa nás to môže týkať oboch rovnako.

Lenže ty si ani len ten Google neotvoríš, aby si si overil, či to naozaj povedal.

Prosím, človeče, tento svet je zlý. Začni sa aspoň troška brániť!

Autor sa živí reklamou, publikuje aj ako Cynická Obluda

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie