Denník N

Bývalý bieloruský veľvyslanec na Slovensku: Lukašenka držia pri moci tí, čo sedia ticho na gauči

Bývalý bieloruský veľvyslanec v Bratislave Igor Leščeňa. Foto - TASR/AP
Bývalý bieloruský veľvyslanec v Bratislave Igor Leščeňa. Foto – TASR/AP

Nájsť si nové zamestnanie bolo ťažké, rozpráva bieloruský diplomat Igor Leščeňa. Svoje rozhodnutie postaviť sa za bieloruských demonštrantov z pozície veľvyslanca v Bratislave však neľutuje.

Autor rozhovoru je bieloruský novinár, vzhľadom na prebiehajúce represie zo strany Lukašenkovho režimu sme sa rozhodli nezverejniť jeho meno. 

Igor Leščeňa je bývalý bieloruský veľvyslanec na Slovensku (2016 – 2020) a prvý diplomat, ktorý podporil ešte v lete 2020 protesty po zmanipulovaných prezidentských voľbách v Bielorusku. Po jeho protestnom videu ho prepustili z ministerstva. V rozhovore pre Denník N rozpráva, ako vidí situáciu v Bielorusku, kde sa stále drží pri moci Alexandr Lukašenko, a či by svoje rozhodnutie, po ktorom si musel komplikovane hľadať nové zamestnanie, nezmenil.

Chýba Vám Slovensko? 

Áno, Slovensko si zaslúži komplimenty. Toto je všeobecne názor diplomatov, ktorí pracovali v krajinách strednej Európy. Keď sme sa stretávali a diskutovali o rôznych krajinách, všetci sa zhodli na tom, že tu na Slovensku sa prekvapivo cítite „medzi svojimi“. V natureli Bielorusov a Slovákov je niečo veľmi blízke. Naše národy sa v rovnakom čase cítili rovnako – začali sme si uvedomovať svoju národnú identitu približne v rovnakom období. Tiež sme sa formovali vedľa silnejších a vplyvnejších susedov a naraz sme sa začali rozvíjať ako nezávislé štáty.

Vnímajú to tak aj bežní Bielorusi? 

Myslím si, že po zrušení covidových obmedzení mnoho Bielorusov objaví Slovensko – ľudia mi píšu na internete, zaujímajú sa o to, čo si treba pozrieť. A som veľmi rád, že po mojom video odkaze sa názov „Slovensko“ stal jedným zo symbolov zmien pre mnohých Bielorusov.

Ako reagovali na vaše rozhodnutie podporiť protesty z postu veľvyslanca? 

Počas tých horúcich augustových dní jedno dievča z Bieloruska napísalo na sociálnych sieťach:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Svet

Teraz najčítanejšie