Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O úpadku demokracie v Indii a o dosahu tamojšej nezvládnutej pandémie na celý svet

Spaľovanie indických obetí covidu-19. Foto - TASR/AP
Spaľovanie indických obetí covidu-19. Foto – TASR/AP

Nie je to po prvý raz, čo je India epidemickým postrachom pre svet.

Najväčšia pandemická tragédia sa dnes odohráva zrejme v Indii, kde zatiaľ zomrelo oficiálne niečo vyše 200-tisíc ľudí a desiatky miliónov ľudí sa infikovali. Problém je však v tom, že skutočnosť je pravdepodobne oveľa horšia a doplatí na to celý svet, píše editorka novín The Guardian Ankita Raová.

India sa rada pýši tým, že je najľudnatejšou demokraciou na svete, lenže tento výrok prestáva byť pravdivý, lebo indická demokracia za vlády premiéra Narendra Modiho už má prvky autoritárskeho režimu. A taký režim má pri pandémii dve možnosti: buď znásilní štatistiku smerom nahor a spočíta viac mŕtvych, než je pravda, čo robia najmä chudobné diktatúry, aby prilákali zahraničnú humanitárnu pomoc. Alebo štatistiku znásilní smerom nadol a tvári sa, že pandémia je pod kontrolou a obetí je málo. To je prípad Indie.

Premiér Modi zámerne falšuje počty mŕtvych a indickí novinári, ktorí sa chcú dopátrať pravdy, mávajú veľké problémy. Podľa odhadov americkej inštitúcie HME sú v Indii zachytené len tri až štyri percentá skutočne nakazených ľudí a počet obetí je o 60 až 70 percent vyšší než oficiálne čísla.

Indická vláda odmieta zaviesť tvrdšie opatrenia a lockdown a trvá na tom, že má pandémiu pod kontrolou, hoci ľudia sa každý deň na vlastnej koži presviedčajú o opaku. Modi mal na výber medzi „záchranou vlastného imidžu a záchranou životov, rozhodol sa pre masové umieranie“, píše Raová.

Vláda už od roku 2015, keď prišiel Modi k moci, intenzívne potláča slobodu médií, prijala drakonické zákony, ktoré umožňujú vláde médiá žalovať za najmenšie prehrešky. Zastrašovanie novinárov je bežnou praxou, Modiho vláda dokonca minulý týždeň požiadala aj Twitter a Facebook, aby odstránil príspevky na sociálnych sieťach, ktoré kritizujú vládu za jej postoj k pandémii.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

    Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie