Denník N

Fico hovorí o LGBTI ľuďoch čoraz vulgárnejšie, jeho štátna tajomníčka pritom podporila Pride

Robert Fico. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda Smeru Robert Fico dlhé roky vo funkcii premiéra nechcel o právach LGBTI ľudí vôbec hovoriť. Téme sa vyhýbal na Slovensku aj v Európskom parlamente, kde na neho kolegovia z frakcie európskych socialistov naliehali, aby už tému otvoril a urobil krok vpred.

V roku 2017, keď ešte rád opakoval, že Slovensko má patriť k európskemu jadru, o homosexuáloch hovoriť nechcel. V diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 povedal, že Slovensko nie je krajina, ktorá by mala byť vyrušovaná témami, ktoré nie sú dostatočne pripravené. Dnes už tému LGBTI pravidelne využíva ako zbraň proti politickým oponentom.

Ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) napríklad v pondelok počas parlamentnej schôdze, na ktorej sa ju Smer pokúsil odvolať, vyčítal prideľovanie dotácií LGBTI organizáciám. „Môže sa hnevať pani ministerka, koľko chce, pre nás sú duchovné potreby slovenského národa prednejšie ako fyzické potreby homosexuálov,“ rečnil na tlačovej konferencii. Ide pritom o podobné granty, ako dostávali mimovládne organizácie aj za jeho vlády.

Predseda Smeru v posledných rokoch stihol označiť adopcie detí homosexuálmi za zvrátenosť a ohlásil aj snahu o ústavný zákaz registrovaných partnerstiev. Žiadne konkrétne kroky však neurobil.

Bývalý europoslanec za stranu Smer Boris Zala tvrdí, že strana Smer sa začala stávať konzervatívnejšou okolo roku 2014, keď sa prehĺbila spolupráca s cirkvami a postupne z nej začali odchádzať gejovia a lesby, ktorí sa v nej dovtedy cítili dobre. „Niekde vo vnútri však Ficov príklon ku konzervatívnym hodnotám nie je skutočný. Logicky si uvedomuje, že všade inde už je nedôveryhodný, len v tejto kategórii

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Robert Fico

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie