Denník N

Zabíja Islamský štát aj zbraňami zo Slovenska?

Opustené slovenské samohybné húfnice Dana v Líbyi po páde Kaddáfího.
Opustené slovenské samohybné húfnice Dana v Líbyi po páde Kaddáfího.

Z našich zbrojoviek sa vyviezli do Iraku či Sýrie stovky obrnených vozidiel. Niektoré zjavne bojujú proti Islamskému štátu a iné možno už pod jeho zástavou. Podobné je to aj s muníciou.

Vojna s radikálmi z Islamského štátu sa Slovenska priamo týka nielen preto, že obrovská vlna utečencov z krajín postihnutých bojmi teraz mieri do Európskej únie. V boji proti nim sa bojuje aj so zbraňami zo Slovenska, predovšetkým vďaka vývozom zbraní aj munície pred rokom 1989, kedy krajiny blízke Moskve exportovali tisícky kusov ťažkej techniky do Iraku, Sýrie čí Líbye. Dodávky z našich zbrojoviek do krajín, kde sa bojuje, odchádzali aj po vzniku Slovenska v roku 1993.

„Áno, je to možné a podľa rôznych indícií je to aj veľmi pravdepodobné,“ hovorí o možnosti, že povstalci či Islamský štát bojujú aj slovenskou technikou či muníciou analytik slovenského think tanku CEPI Marian Majer.

Zbrane z Martina či Detvy tak dnes po chaotickom vývoji majú v rukách vládne jednotky štátov, v ktorých sa bojuje, a pravdepodobne aj islamisti. Tank, obrnený transportér či húfnica s dobrou údržbou vydrží desiatky rokov a počas vojny armády zo skladov vyťahujú a „oživujú“ aj kusy, ktoré boli na vyradenie, takže zrejme aj slovenskú techniku z 80. či dokonca 70. rokov.

Československo ako satelit Moskvy podporovalo v rôznych obdobiach režim irackého diktátora Saddáma Husajna aj líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího a aj po roku 1989 vyvážalo zbrane do Sýrie.

Najnovšie zbraòové systémy a vojenskú zabezpeèovaciu techniku predstavuje 4. roèník medzinárodnej výstavy IDEE 2000, ktorú 3. mája 2000 sprístupnili na Výstavisku TMM, a.s., v Trenèíne. Lákadlom výstavy je aj definitívna verzia modernizovaného tanku T-72 M2 (na snímke). Digitalfoto: Ivan Majerský/TASR
Slovenský tank T 72 na vojenskom veľtrhu. Foto – TASR

Slovenský premiér Robert Fico v posledných dňoch opakovane upriamoval pozornosť len na udalosti z posledných rokov. „Významná časť sveta sa destabilizovala, najmä Líbya a Sýria. Líbya bola zbombardovaná, do Sýrie sa posielajú zo západu zbrane pre povstalcov. Na základe chaosu sa pohli masy smerom do Európy,“ hovorí Fico. Rusko zatiaľ pokračuje vo vyzbrojovaní sýrskeho diktátora Bašára Asada a vyzýva na to aj Západ. Hoci Asadov režim bojuje proti Islamskému štátu, zbrane od Ruska a pred tým aj Československa a Slovenska, nie sú v čistých rukách a voči svojim nepriateľom v minulosti používal aj chemické zbrane.

V Líbyii slúžia doteraz, v Iraku to nie je isté 

V sedemdesiatych rokoch sa od nás do Líbye vyviezlo takmer 1100 tankov T-55 a stroje tohto typu vo vojnou zmietanom štáte stále jazdia. Tento tank sa vyrábal v ZŤS Martin a v Sovietskom zväze. V roku 2011 bojovali na strane Kaddáfího armády aj na strane povstalcov, ktorí jeho režim zvrhli. V krajine niekoľko týchto tankov ukoristil Islamský štát. Či môže niektorý z nich pochádzať z Martina, jasné nie je. O snahe predať slovenské zbrane do Líbye sa píše aj v spisoch wikileaks v záznamoch z roku 2004.

Kaddáfího režimu predalo komunistické Československo aj raketomety RM-70, ktoré sa vyrábali len v Dubnici nad Váhom, a k nim 100-tisíc kusov munície. Líbyjská armáda mala ešte v roku 2011 niekoľko desiatok funkčných kusov RM-70.

Vyážali sa aj samohybné húfnice Dana. Tie sa vyrábali iba v Dubnici. Po zvrhnutí Kaddáfího režimu sa objavili fotografie, ako niekoľko RM-70 a húfnic Dana stojí v opustenom, nestráženom sklade.

RM-70
Opustené slovenské raketomety RM-70 v Líbyi. Kde sú teraz nie je jasné.

Ťažkú techniku sme v obrovských počtoch vyvážali aj do Iraku. Zo zbrojovky v Martine tam putovalo v prvej polovici 80. rokov 400 tankov T-55 a pre režim Saddáma Husajna v Detve vyrobili v 80. rokoch aj 950 vozidiel BMP-1, ktoré sa u nás vyrábali pod názvom BVP-1. Iracká armáda počas vojen v roku 1991 aj 2003 o veľkú časť ťažkej techniky prišla, časť jej však zostala. Aj na území Iraku Islamský štát ukoristil tanky tohto typu a vozidlá BMP-1.

Video: Líbyjských povstalcov zaujal ukoristený slovenský raketomet RM-70.

Do Sýrie aj v roku 1993

Novšou históriou je export slovenských tankov T-72 do Sýrie. Aj tie vyrobili v Martine a režimu vtedajšieho prezidenta Hafíza Asada sme ich predali v rokoch 1991 až 1993 spolu 252, z toho už ako samostatný štát ich Slovensko  predalo Sýrčanom 58. Bloger Vladimír Bednár, ktorý sa zaoberá vojenskou technikou, našiel na záberoch z bojov s islamistami ďalší slovenský výrobok – zdravotnícku verziu obrneného vozidla BMP-1, ktorú tiež vyrobili v Detve. Bola v službách vládnych vojsk.

Slovenské zbrane sa pred niekoľkými mesiacmi dostali aj do Nigérie, kde tamojšia vláda bokuje s islamistami so skupina Boko Haram, ktorá sa hlási k Islamskému štátu a cielene vyvražďuje kresťanov. Česká firma Excalibur Army do Nigérie predala tanky T-72, ktoré sa vyrábali v Martine a raketomety RM-70, ktoré sa kompletizovali v Dubnici nad Váhom. Zatiaľ by mali byť na strane vládnych vojsk, Boko Haram už podľa fotografií z Nigérie niekoľko tankov vlastní a nie je jasné, či ich kúpil, alebo získal v boji. Najrozšírenejší predpoklad je, že ich doviezli z Líbye cez tretiu krajinu. Zo zverejnených fotografií vyplýva, že by zo Slovenska pochádzať nemali.

Slovenského premiéra Roberta Fica (v¾avo) na záver jeho dvojdòovej oficiálnej návštevy Líbye 22. januára 2007 veèer v Tripolise prijal líbyjský vodca Muammar Kaddáfí (vpravo). Stretnutie v Kaddáfiho sídle - v tradiènom beduínskom stane - trvalo pol hodiny. FOTO TASR - Marián Holubèík
Premiér Robert Fico vycestoval do Líbye za Kaddáfím v roku 2007, štyri roky pred jeho zvrhnutím. Foto – TASR

Munícia je po celom svete

Slovensko nevyváža len ťažkú techniku. V posledných rokoch vyvážala rôzne druhy munície – ani v jej prípade nie je isté, či ňou nezabíjajú radikáli z Islamského štátu.

Podľa štúdie organizácie Conflict Armament Research z októbra minulého roku medzi nábojnicami vystrelenými ľuďmi z ISIS v Sýrii boli aj kusy zo Slovenska. Rovnaký výskum náboje zo Slovenska nenašiel u islamistov v Iraku. Do tejto krajiny sme vyviezli obrovské množstvo munície pre delostrelectvo aj ručné zbrane.

V roku 2014 to podľa údajov z ministerstva hospodárstva bola munícia za 564-tisíc eur, v roku 2008 náhradné diely na vojenské vozidlá za 1,7 milióna eur a rok pred tým ručné zbrane, munícia, aj munícia z kategórie „výbušné zariadenia“ za 2,7 milióna eur. Išlo o veľké množstvo staršej výzbroje. Aj v Iraku sa islamisti k veľkej časti svojej výzbroje dostanú v boji, takže už môže byť medzi nimi aj tá zo Slovenska.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie