Denník N

Som tu spokojný, najťažšie bolo naučiť sa po slovensky, hovorí Afganec žijúci v Košiciach

Rashed Rahman. Foto - archív R. R.
Rashed Rahman. Foto – archív R. R.

Rashed Rahman patrí medzi maturantov, z ktorých po zrušení tohtoročných maturít opadol stres. Devätnásťročný študent pôvodom z Afganistanu žije už viac ako sedem rokov s matkou a bratmi v Košiciach. Aj keď sa slovenčinu učí, odkedy sa sem prisťahovali, príprava na maturitu z nej bola preňho stresujúca.

„Môžeme sa rozprávať aj po slovensky, ale preferujem angličtinu,“ hovorí hneď na úvod. „Naučiť sa slovenčinu bolo pre mňa oveľa náročnejšie než adaptovať sa na tunajšiu kultúru,“ priznáva Rashed.

Rodina Rahmanovcov sa rozhodla emigrovať do Európy v roku 2013, dôvodom bola nepriaznivá politická a spoločenská situácia v Afganistane. Rashedov otec zomrel ešte v Afganistane. Staršie sestry momentálne študujú, jedna v Kanade, druhá v Nemecku. Rashed s matkou, jedným starším a dvoma mladšími bratmi našli nový domov v Košiciach.

Po príchode na Slovensko najskôr strávili mesiac v záchytnom tábore pre žiadateľov o azyl v Humennom. Nasledovali tri mesiace v pobytovom tábore v Opatovskej Novej Vsi, až kým im úrady našli byt v Košiciach.

Každý rok nový začiatok

Nástup do školy nebol jednoduchý. „Po slovensky som nevedel ani slovo a ani angličtinu som ako dvanásťročný veľmi neovládal. Musel som si pomáhať rukami-nohami,“ spomína Rashed.

Zo strany učiteľov sa stretol s rôznym prístupom. Boli takí, ktorí sa mu snažili čo najviac pomôcť, ale aj takí, ktorí na jeho cudzokrajný pôvod pri hodnotení nebrali ohľad. „Paradoxne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie