Denník N

Kolektívna imunita je morálnou výzvou, ktorú sme odmietli

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenská spoločnosť sa v ohrození nespráva ako národ, ale ako bezcieľny dav egoistov.

Málokedy v živote som pocítil takú intelektuálnu bezmocnosť, ako keď som sa pokúšal primať priateľov k očkovaniu argumentom, že pichnutím vakcíny do svojho ramena pomáhajú celej spoločnosti prekonať pandémiu. Tú myšlienku považovali za takú naivnú a bezcennú, že im ani nestála za odpoveď.

Priebeh očkovania dnes odhaľuje jav širšieho významu: ľudia sa necítia byť súčasťou celku, za ktorý by niesli spoločnú zodpovednosť, čím slovenská spoločnosť stráca schopnosť sebaobrany. Zoči-voči kolektívnemu ohrozeniu sa nespráva ako kolektívna sociálna bytosť, teda ako národ, ale ako bezcieľny dav egoistov. V takomto stave spoločenského bezvedomia by boli štúrovci bez šancí a Slovenské národné povstanie by zaniklo v zárodku.

Niečo nie je v poriadku

Niečo nie je v poriadku, ak je priepasť medzi kolektívnym a individuálnym vedomím taká neprekonateľná. Niečo nie je v poriadku, ak aj medzi učiteľmi a lekármi, ktorí majú službu spoločnosti v náplni práce, je toľko popieračov očkovania.

A niečo nie je v poriadku, ak sa proti kolektívnej obrane, akou očkovanie je, stavajú často tí, ktorí sa inak hlásia ku konzervatívnym hodnotám a osud národa má v ich očiach prednosť pred osudom jednotlivca. Do tejto kategórie sa hlásia napokon aj fašisti, ktorí sú však najzarytejšími odporcami vakcinácie. A malo by byť čudné, že k najväčším nadšencom očkovania patria voliči liberálnych strán.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie