Denník N

Minister Korčok: Kolíková je vo vláde kľúčová, rozmýšľal som, čo urobím, ak by ju Heger nepodržal (+ video, podcast)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Blahovi nedám mená Bielorusov, ktorých podporujeme, poslal by som ich do basy, hovorí v rozhovore minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Parlament neodvolal ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, aj keď časť OĽaNO jej prostredníctvom Igora Matoviča vyslovila nedôveru v súvislosti s jej príbuznými a ich podnikaním. Sú podľa vás pochybnosti o pani ministerke namieste?

Z môjho pohľadu nie. Pre mňa bolo dôležitým kritériom to, ako sa s tým vyrovná samotná Mária Kolíková. Považujem to za príklad toho, ako sa má politik postaviť k problému, na ktorý poukazuje opozícia a na ktorý sa pýtajú médiá. Dal som si veľmi záležať, aby som si ju vypočul. Podľa môjho názoru to zvládla.

Druhým rozmerom bol postoj vlády a videl som jednoznačnú podporu. Asi sa opýtate, či mohla byť hlasnejšia, povedzme aj od premiéra, to je iná vec, ale postoj vlády bol úplne zreteľný. Považujem prítomnosť Márie Kolíkovej vo vláde za úplne kľúčovú s ohľadom na to, čo robí a aké má portfólio.

Premiér Heger síce ministerku objal, ale nepovedal ani slovo. Stačí to?

Veľmi sa mi páči, že Mária Kolíková komunikuje otvorene a povedala, že to vníma tak, že pravdepodobne ešte doznieva vnútorný postoj OĽaNO z prvej fázy krízy pred rekonštrukciou vlády. Dôležité je, že tú podporu má aj od premiéra Hegera a ja jej z tohto miesta len tlmočím svoju absolútnu podporu.

Ak by teraz Eduard Heger nepodržal Máriu Kolíkovú, zostali by ste v takej vláde?

Je to hypotetická otázka, ale nebudem uhýbať a poviem, že som si ju položil. Pre mňa Mária Kolíková nie je len otázka spravodlivosti, ale aj zásadné hodnotové postoje a vnímam ju vo svojom svete ako veľkú oporu. Sedím na vláde oproti nej a považujem ju za dôležitý pilier.

Komentátori otvorene hovoria, že to môže byť zo strany Igora Matoviča pomsta aj za to, že žiadala jeho odchod z pozície premiéra. Mohlo by sa zdať, že vy budete na Matovičovom zozname ďalší v poradí. Dá sa takto vládnuť?

Neviem, ale bol by som veľmi rád, keby sme sa vo vláde sústreďovali na obsah. Teda nie na to, kto hovorí, ale čo hovorí. Ak chceme dobre vládnuť, tak to nemôže byť založené na osobných sympatiách alebo antipatiách. Bol som dnes ráno prvý, kto Igorovi Matovičovi gratuloval k narodeninám. Nevidím dôvod na osobnú konfrontáciu, ale budem sa od A do Z držať programového vyhlásenia vlády, pokiaľ ide o zahraničnú politiku.

Video: Korčok: Blaha chce mená, aby ľudia, ktorých v Bielorusku podporujeme, išli do basy (Monika Tódová, Martina Koník)

Vaše rozpory s Matovičom sa začali už pri Sputniku. Ako najjednoduchšie by ste verejnosti vysvetlili, že Rusi vakcínu používajú v rámci hybridnej vojny?

Mnou prezentovaný postoj by bol úplne iný, ak by si premiér Matovič odpustil vítanie Sputnika na letisku, čo som považoval za neadekvátne. Takto som mu to povedal vopred a povedal som mu aj to, že sa k tomu vyjadrím a že budem kritický. Áno, použil som slovo hybridný, za čo sa mi dostáva kritiky nielen od opozície.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ivan Korčok

Slovensko

Teraz najčítanejšie