Denník N

Dve, tri, možno aj desať. Ako bratislavskí lovci komárov počítajú larvy v močiaroch (fotoreportáž)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

„Koľko je tam lariev?” pýta Nasir Jalili, docent Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. Hlúčik dobrovoľníkov okolo neho žmúri očami do naberačky a skúša rátať kmitajúce tyčinky vo vode z petržalského Malého Draždiaka. Nikto si netrúfa nahlas tipnúť odpoveď. „Toto malé – to je špina alebo larva?” zaznie neistá otázka.

„Dve, tri, štyri, päť, tu je šiesta, veď je ich tam aj zo desať,” vyhlasuje zjavne potešený školiteľ Jalili. Účastníci kurzu sa nahnú bližšie, aby si larvy obzreli. „Toto sú dvojky a toto tu trojky,” ukazuje docent a myslí tým vývojové štádiá lariev.

„Jednotky” sú také malé, že si ich človek sotva všimne. Vo štvrtom štádiu sú komárie larvy dlhé viac ako centimeter. Videli sme ich už chvíľu predtým, keď nám ich podávali zatvorené v zaváraninovej fľaši. Roj plávajúcich lariev v nej pripomínal húf drobných pijavíc.

Keď sa larvy, ktoré sme práve vylovili v Malom Draždiaku, zakuklia a potom zmenia na dospelé komáre, najzdatnejšie z nich doletia tak ďaleko, že poštípu aj obyvateľov v centre mesta.

Nasir Jalili nad naberačkou s komárími larvami vyťahuje mobil, aby počty zapísal do špeciálnej monitorovacej aplikácie. Do formulára treba zadať počet lariev, rozdeliť ich podľa štádií, pridať fotku s presnými súradnicami. Kto má na to vybavenie alebo cit, môže zmerať a zapísať aj teplotu. Docent strčí do naberačky prst a vyhlási: „Pätnásť stupňov.”

Správne počítanie lariev je kľúčom k tomu, aby sa populácia komárov toto leto udržala na „prijateľnej” úrovni.

Vedenie mesta aj túto sezónu bude komáre hubiť iba biologicky – a teda ešte v štádiu lariev a šetrnejšie k životnému prostrediu a ľuďom. To však znamená, že keď nepodchytia dostatok lariev, komárov bude v meste veľa. Tak to dopadlo aj vlani a na niektorých miestach Bratislavy ľudia zažívali kalamitu komárov.

Primátor Matúš Vallo pred touto sezónou uznal, že vlani pri komároch nezvládli „všetko na jednotku“, pre tento rok sľubuje výrazné zlepšenie.

Parazitológ Nasir Ahmed Jalili pri odbere vzoriek lariev komárov. Foto N – Vladimír Šimíček
Larvy komárov v naberačke. Foto N – Tomáš Grečko

Výlet do močiarov

Na pondelkovom školení

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Ochrana prírody

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie