Denník N

Ako sa pokazil vzťah Matoviča a Kolíkovej (úryvok z pripravovanej knihy)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Text bude súčasťou knihy Matovič. Premiér v teniskách, ktorú píše reportér Denníka N Dušan Mikušovič.

Keď ministri zo strán SaS a Za ľudí prišli v stredu 7. apríla 2021 na prvé zasadnutie novovymenovanej vlády Eduarda Hegera, zostali trochu zaskočení. Aj keď išlo o prvé rokovanie vládneho kabinetu po výmene premiéra, neočakávali, že sa bude zásadne líšiť od tých predošlých. Predsa len, v novej vláde, ktorá striedala rok vládnuci kabinet Igora Matoviča, sa veľa nezmenilo. Až na nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského sa zišli tie isté tváre.

Mocensky významnou, no opticky drobnou odchýlkou bol fakt, že si minister financií a predseda vlády vymenili stoličky. Eduard Heger si sadol na premiérske miesto, Igor Matovič sa usadil po Hegerovej pravici na stoličku určenú vicepremiérovi a ministrovi financií.

No zasadací poriadok sa zmenil aj pre ďalších členov kabinetu. Ministri za SaS a Za ľudí dovtedy sedeli vpredu neďaleko predsedu vlády. Po vládnej kríze skončili odsunutí viac dozadu; miesta vpredu obsadili ministri za hnutie OĽaNO. Mária Kolíková, Veronika Remišová či Richard Sulík si museli presadnúť ďalej od nového premiéra, ale aj ministra financií, ktorý sedel po jeho boku. Dovtedy platilo, že podpredsedovia vlády, medzi ktorých sa radili aj Remišová a Sulík, sedávali vpredu.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Zmeny im boli vysvetlené tak, že sa zasadací poriadok „prispôsobil výsledkom volieb“, tie však prebehli pred vyše rokom. Pôvodne si mali bližšie k Hegerovi a Matovičovi presadnúť aj ministri za hnutie Sme rodina, ktoré percentami vo voľbách predbehlo SaS a Za ľudí. Presádzanie ministrov menších strán na koniec rokovacieho stola sa im však nezdalo úplne dôstojné, a tak zostali sedieť na pôvodných miestach.

„My house, my rules,“ komentoval nový zasadací poriadok predseda SaS Sulík s tým, že nový premiér si môže technické okolnosti rokovania vlády usporiadať po svojom. No politici Za ľudí a SaS zároveň nepopierali, že za rozsadením cítia rukopis Igora Matoviča, ktorý po rošáde s Eduardom Hegerom nestratil ani vplyv, ani prístup k úradu vlády. Prejavovalo sa to aj tak, že hneď niekoľko tlačových konferencií vo funkcii ministra financií nezorganizoval v budove svojho ministerstva, ale na úrade vlády, ktorý sídli o tristo metrov ďalej.

Ak by ste sa spýtali ľudí, ktorí pracovali s lídrom OĽaNO, na jeho päť hlavných charakterových čŕt, zrejme by väčšina medzi nimi povedala, že nezabúda. Skrátka, ak sa váš vzťah dostal do bodu, v ktorom Igor Matovič – neraz bez ohľadu na realitu – nadobudol dojem, že mu bolo ublížené, mohli ste si byť istí, že si to zapamätá a raz sa k tomu vráti.

Matovič vyjednávač

Ľudia, ktorí sa stretli s tým, ako Igor Matovič viedol rokovania či porady, spomínali, že sa pravidelne extrémne naťahovali. Zo zasadnutí konzílií, pandemických komisií či ústredných krízových štábov sa stávali úmorné, niekoľkohodinové a nekoordinované voľné debaty, ktoré nemali pána. Mnohí si všimli, že predseda vlády sa často v prvej polovici rokovaní do diskusií nezapájal. Sedel v miestnosti, pôsobil duchom neprítomne a pozerajúc na displej smartfónu, roloval svoj newsfeed na Facebooku alebo si čítal správy z Minúty po minúte Denníka N, z ktorej zvykol čerpať drvivú väčšinu informácií o tom, čo sa deje.

Jeho chvíľa väčšinou prichádzala až po niekoľkých hodinách, keď sa ostatní vyrozprávali. Vtedy nastúpil so svojimi návrhmi a predstavami, koncentrovane ich forsíroval a neraz aj pomocou rôznych falošných dilem dokázal presadiť, čo chcel. Bol trpezlivý, a ako opísali aj niektorí ľudia z koalície, niekedy mu jeho návrhy prešli v podstate len preto, že všetci ostatní

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Mária Kolíková

OĽaNO

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie