Denník N

Chodím na psychoterapiu, rodičia sa mi preto vysmievajú. Nechcú počúvať, že tam riešim aj ich

Ilustračné foto: Engin Akyurt / Pixabay
Ilustračné foto: Engin Akyurt / Pixabay

Problémy v manželstve odhalili, že všetko sa začalo už v detstve. Keď o tom Mira chcela hovoriť s rodičmi, narazila na odpor.

Mira chodí pravidelne na psychoterapiu už viac ako päť rokov. Ešte donedávna svojim známym hovorila, že je to preto, lebo sa nevedela vyrovnať s rozvodom, ktorý sa vliekol pre exmanželove obštrukcie. Teraz už však má trochu iné vysvetlenie.

„Jasné, že rozvod a hlavne ťahanice o formu porozvodovej starostlivosti o dcéru ma psychicky vyčerpali. Lenže na psychoterapii som prišla aj na to, že moje komplexy, strachy, úzkosti, večné sebaspochybňovanie a snaha byť dokonalou sa nezačali v manželstve, ale dávno predtým. A možno aj preto, že to bolo také mizerné, aké bolo,“ hovorí 46-ročná žena.

Počas piatich rokov na sebe pracovala s tromi psychoterapeutkami (prvá odišla na rodičovskú, druhá zase do penzie) a pri všetkých narazila na problém so svojím detstvom.

„Poviete si: no, tak to nie je nič objavné, takmer všetko sa dá vysvetliť detstvom a psychológovia to často a radi robia. Lenže pre mňa to bolo naozaj oči otvárajúce. Bolo to tak preto, lebo som si idealizovala svojich rodičov a bála som sa myslieť si o nich niečo zlé,“ rozpráva.

Mira svoje detstvo opisuje ako navonok bežné, ale v skutočnosti dosť náročné. Jej rodičia, hlavne mama, boli veľmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rodičovstvo

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie