Denník N

Bývalý špeciálny prokurátor Kováčik ostáva vo väzbe, budú ho súdiť pre úplatok od mafie

Dušan Kováčik v momente, keď ho v októbri zadržali. Foto - TASR
Dušan Kováčik v momente, keď ho v októbri zadržali. Foto – TASR

Súdny proces s Dušanom Kováčikom sa začne v júli.

Už 201 dní strávil niekdajší špeciálny prokurátor Dušan Kováčik za mrežami. Nemá isté, že sa tak skoro dostane na slobodu, hoci o to žiadal.

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská rozhodla, že ostáva vo väzbe. Nevyhovela jeho žiadosti o prepustenie.

Jeho vypočúvanie trvalo zhruba dve hodiny. Kováčik je obžalovaný, že spolupracoval s mafiou, zločineckej skupine takáčovcov vraj vynášal informácie z vyšetrovacích spisov a údajne od nich vzal úplatok 50-tisíc eur.

Kováčik opäť svoju vinu poprel. Tvrdí, že je nevinný.

Jeho obhajca Erik Magál povedal, že o prepustenie z väzby prvýkrát žiadali, pretože vyšetrovanie už bolo ukončené, boli vypočutí svedkovia a vyšetrovanie sa preto nedalo nijako ovplyvňovať. „Sme presvedčení, že dôvody väzby pominuli,“ povedal advokát s tým, že navrhovali aj prípadné nahradenie väzby monitorovacím náramkom, ktorý by Kováčik nosil. Neuspeli.

Súd vlani v októbri posadil Kováčika za mreže z obavy, že by mohol ovplyvňovať svedkov, mariť vyšetrovanie alebo pokračovať v trestnej činnosti.

Sudkyňa Záleská teraz rozhodla, že naďalej ostane v kolúznej aj preventívnej väzbe.

Dušana Kováčik v utorok skoro ráno priviezli na Špecializovaný trestný súd v Pezinku, ktorý rozhodoval o jeho väzbe. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kováčik podal voči tomu sťažnosť, definitívne tak bude rozhodovať o jeho väzbe Najvyšší súd. „Veríme, že tam uspejeme, pretože pán doktor Kováčik nemá byť vo väzbe,“ povedal jeho obhajca Magál.

Ako 59-ročný bývalý špeciálny prokurátor znáša väzbu a ako je na tom psychicky,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dušan Kováčik

Slovensko

Teraz najčítanejšie