Denník N

Ten úspech smrdí korupciou. Orbán futbalom priživuje víziu Veľkého Maďarska

Grafika N - Soňa Ševčíková
Grafika N – Soňa Ševčíková

Archívny text z roku 2021, ktorý opäť vyťahujeme pred zápasom Ferencváros Budapešť – Slovan Bratislava.

Môj starý otec mi vravieval, že dobrý futbalový zápas je ten, pri ktorom je počuť hudbu. Ak nehrá hudba, nie je to dobrý futbal.

Maďarský premiér Viktor Orbán obľubuje podobné príbehy zo svojej mladosti či z maďarskej mytológie, ktorými pravidelne opisuje svoju romantickú víziu futbalu pred zahraničnými reportérmi či na stránkach úslužných domácich novín.

Je nielen vášnivým fanúšikom futbalu, ale aj jeho dlhoročným hráčom. Koncom 90. rokov nastupoval cez víkendy za poloprofesionálne mužstvo svojej domovskej dediny Felcsút vo štvrtej lige. Počas týždňa pôsobil ako premiér svojej krajiny.

Od športu ho neodradil ani stúpajúci vek či extra kilá, ktoré počas svojho dlhoročného vládnutia nabral. Aj v súčasnosti sa 57-ročný politik pravidelne objavuje na rozličných exhibíciách, v ktorých strieľa jeden gól za druhým na spôsob bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka či ruskej hlavy štátu Vladimira Putina – spravidla najlepších strelcov na hokejových galavečeroch organizovaných ich režimom.

S pribúdajúcimi gólmi rástla za posledných dvadsať rokov aj Orbánova politická sila. Tá je dnes závislá od vylepšovania imidžu inak bledej maďarskej reality prostredníctvom miliárd forintov, ktoré sú koncentrované v rukách Orbánovi blízkych oligarchov či na účtoch neprehľadných štátnych fondov.

Okrem skupovania kritických médií a neprestajného tlaku na miestnu inteligenciu je najväčšou sférou vplyvu Orbánovej politickej kliky práve šport, predovšetkým futbal. Ten používa ako nástroj na budovanie prestíže doma i v zahraničí.

Drahá nostalgia

Keď sa maďarský premiér na čele politickej strany Fidesz dostal v roku 2010 opäť k moci, zaviedol kontroverzný systém

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Politika a európsky futbal

Viktor Orbán

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie