Denník N

Pomôže zrušenie patentov zaočkovať celú planétu? Noví výrobcovia budú čeliť rovnakým problémom, tvrdí vedec z SAV

Najmenšia zaočkovanosť proti covidu je v Afrike. Foto - tasr/ap
Najmenšia zaočkovanosť proti covidu je v Afrike. Foto – tasr/ap

Väčšina vakcín ide bohatým štátom, kritici hovoria o vakcínovom apartheide a tvrdia, že pomôže, ak sa pozastavia patenty na vakcíny. Prekvapivo to podporili aj USA.

Ukrajina, východný sused Slovenska, začala očkovať proti covidu koncom februára a doteraz prvú dávku vakcíny dostali len dve percentá populácie. Podobne je to v Bosne a Hercegovine či v Kosove.

Ešte horšie sú na tom niektoré krajiny Ázie či Afriky. Celkovo, hoci sa už začalo očkovať proti covidu skoro všade na planéte, má takmer polovica štátov prvou dávkou zaočkovaných menej ako päť percent svojej populácie.

Na druhej strane je už zaočkovaná polovica Britov, takmer taký počet Američanov a tretina Nemcov.

Populácia zaočkovaná prvou dávkou. Zdroj – Our World in Data

Ako ukazuje vývoj v Indii či juhovýchodnej Ázii, covid je hrozba na celej planéte, no distribúcia vakcín je nerovnomerná a dodávky smerujú najmä bohatým krajinám. Očkovali by aj chudobnejšie, len nemajú čím.

Juhoafrický prezident (a zďaleka nie je jediným) to nedávno nazval „vakcínovým apartheidom“. Kritici upozorňujú, že kríza sa neskončí, kým nebude dostatočne zaočkovaný celý svet.

Obrovský moment

Kritici majú aj riešenie, ktoré by podľa nich mohlo urýchliť výrobu. Vzdať sa načas patentov na výrobu vakcín. Južná Afrika a India túto klauzulu Svetovej obchodnej organizácii navrhli už vlani v októbri, pretože treba dosiahnuť konsenzus a nepodarilo sa im presvedčiť bohatšie štáty.

Teraz sa zdá, že sa to môže zmeniť. Minulý týždeň Spojené štáty prekvapivo povedali, že podporujú pozastavenie patentov na výrobu vakcín. Šéf WHO Tedros Ghebreyesus to nazval „obrovským momentom v boji proti covidu-19“.

Podporu naznačili niektoré krajiny ako Poľsko či Taliansko, na druhej strane štáty ako Nemecko a, samozrejme, aj samotné farmaceutické spoločnosti sú proti a hovoria, že to veľmi nepomôže navýšiť výrobu.

Obe strany sa však zhodujú v tom, že zaočkovanosť celej planéty je kľúčová a že keď nebude bezpečná situácia všade, nebude bezpečná vlastne nikde. V neposlednom rade silné regionálne epidémie pomáhajú vzniku rôznych nových variantov vírusu, ktoré môžu spôsobiť, že vakcíny na ne nebudú také účinné.

Vedec: Situáciu by to nevyriešilo

Norbert Žilka je neuroimunológ zo Slovenskej akadémie vied a minulý rok sa snažili s tímom vytvoriť slovenskú vakcínu proti covidu. Skôr patrí medzi skeptikov v tom, že by pozastavenie patentov fungujúcich vakcín pomohlo výraznejšie rozbehnúť výrobu.

„Zrušenie patentov by situáciu nevyriešilo, pretože alternatívni výrobcovia by narážali na rovnaké problémy,“ hovorí. Podľa neho je problém, prečo sa nedá vyrábať viac vakcín, najmä v tom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie